Després del ple del Parlament de Catalunya d'aquesta tarda, i que Puigdemont hagi suspès la declaració d'independència, hi ha hagut diverses reaccions des de Madrid, un dels primers a reaccionar ha estat Íñigo Errejón, qui a través del seu compte personal de Twitter ha demanat al Govern espanyol que sigui responsable i obri vies de diàleg.

Pablo Iglesias també ha reaccionat al ple del Parlament de Catalunya d'avui, ho ha fet des del Congrés dels Diputats i ha demanat diàleg al Govern de Rajoy i que escolti Europa.

Una altra veu forta d'Unidos Podemos també ha reaccionat al ple d'avui dilluns, Alberto Garzón ha celebrat que Puigdemont hagi suspès la declaració d'independència:

Catalunya en Comú també ha reaccionat, ho ha fet mitjançant Xavier Domènech, diputat al Congrés a Madrid:

Els partits de les alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena, també han utilitzat Twitter per tal de mostrar la seva conformitat amb el discurs de Carles Puigdemont. Ambdós partits han advocat pel diàleg i les solucions polítiques.

El Govern de Mariano Rajoy, per la seva banda, també ha reaccionat, ho ha fet a través del ministre de Justícia, Rafael Catalá, qui ha assegurat que el Govern central no pot donar per vàlid el que ha succeït avui al Parlament de Catalunya incloent la "no declaració d'independència". 

RAFAEL CATALÁ EFE

Foto EFE

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, també ha sortit a fer una declaració al Congrés dels Diputats, i ha afirmat que Puigdemont no trencarà la ciutadania catalana i que els no independentistes es defensaran i guanyaran a les urnes.

I també en el marc del Congrés dels Diputats, el portaveu del Partit Nacionalista Basc, Aitor Esteban, ha celebrat que no s'hagi declarat la independència i ha instat al Govern de Madrid que dialogui amb Catalunya.