Per a un sector important de la política espanyola avui no es compleixen 40 anys de democràcia, sinó 40 anys d'impunitat. L'esquerra alternativa, representada principalment per Podemos i IU, s'ha mostrat especialment combatius amb l'homenatge de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura del general Franco. Les esmentades formacions han creat una etiqueta a Twitter, #40anosdeimpunidad, per treure totes les vergonyes de la transició.

Des de l'esquerra s'ha criticat que es destaquin figures de la repressió del franquisme com personatges rellevants de la transició.

És el cas de Rodolfo Martín Villa, un ex alt càrrec de franquisme que ha estat convidat a l'acte d'avui, pesi que recaigui sobre ell els successos de Vitòria de 1976, o també coneguts com la Matança del 3 de març, en què hi va haver centenars de ferits arran dels atacs de la policia amb armes de foc. D'altra banda, també subratllen la figura de Billy "El Niño", un policia franquista sanguinari.

Més enllà de la classe política, altres usuaris han atacat també aquests 40 anys des de la celebració dels primers comicis democràtics.

Alguns han apuntat al rei Felip VI i han destacat que com a monarca mai ha estat elegit pels ciutadans; altres han assenyalat el rei emèrit i els quatre últims presidents del govern espanyol: Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy.