El coportaveu estatal de Podemos, Javier Sánchez Serna, ha avançat aquest dilluns que la seva formació impulsarà una iniciativa al Congrés per retirar títols nobiliaris a persones condemnades per corrupció. Així ho ha avançat en roda de premsa en al·lusió a la querella de la Fiscalia Anticorrupció contra el marquès de Villalba Luis Medina, investigat juntament amb l'empresari Alberto Luceño per presumptes delictes d'estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig de capitals per les comissions cobrades en un contracte de venda de material sanitari a l'Ajuntament de Madrid. Sánchez Serna ha relatat que encara no poden concretar si serà mitjançant la modalitat de proposició no de llei o per una proposta legislativa, però que es fonamentarà en una reforma del Codi Penal, per incloure la inhabilitació de títol nobiliari com es fa, també, amb càrrecs públics institucionals.

Actituds "contràries a la decència"

El dirigent de la formació morada ha apuntat que si Medina ja té embargats béns per aquesta presumpta conducta delictiva, també hi ha d'haver la possibilitat de retirar-li el títol, davant de comportaments "contraris a la decència i exemplaritat pública". Per tant, s'han d'assumir responsabilitats i retirar aquest reconeixement a persones que incorrin en corrupció, com en aquest cas que comporta un sobrepreu desmesurat de 12 milions, dels quals 6 eres comissions, per aportar material sanitari que, a sobre, va arribar defectuós. No obstant això, ha retret que l'Ajuntament en lloc de rescindir aquesta adjudicació, va demanar una rebaixa en l'import.

"Un insult a la intel·ligència"

D'aquesta forma, ha carregat contra el PP en subratllar que ha d'assumir responsabilitats sobre aquesta presumpta estafa, ja que és un "insult a la intel·ligència" dir que l'alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, no sabia res, com el cas de la presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, amb un contracte a una empresa que va pagar serveis al germà de la mandatària de la Comunitat de Madrid. I és que Sánchez Serna ha criticat que el desconeixement de trames de corrupció "no eximeix de les responsabilitats polítiques". D'aquesta forma, ha conclòs que malgrat la renovació del lideratge del partit a Alberto Núñez Feijóo, continua el PP de l'"opacitat" l'"omertá" i el provar de "tapar-se uns als altres". "És el PP de sempre implicat en trames de corrupció i en governs per enriquir al seu entorn", ha llançat per recordar la nova condemna de l'Audiència Nacional a la formació per les activitats de la trama Gürtel a la localitat madrilenya de Boadilla.