"Hi serem i hi haurà una papereta i una representació de Podem". Així de clar es pronunciava el portaveu de Podem Catalunya, Andrés Medrano, fa només uns dies preguntat per si els morats es presentarien a les eleccions al Parlament el pròxim 12 de maig. Ara, però, han hagut de fer marxa enrere i tot i haver fet un procés de primàries per escollir el seu candidat el 12-M el partit ha anunciat que renuncia a presentar-se a aquests comicis.
 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, possibles candidats i tota la informació


"Davant un moment d'incertesa i inestabilitat política a Catalunya, triem no col·laborar en la fragmentació de l'esquerra, ja que això només beneficia a la dreta i l'extrema dreta. Per això, fent un exercici de responsabilitat cap a la ciutadania catalana, hem decidit no presentar-nos a les Eleccions Autonòmiques del pròxim 12 de maig", explica la formació en un comunicat publicat aquest dimecres.

Preguntat Medrano sobre les eleccions catalanes, el portaveu deixava molt clar que la decisió del partit era presentar-se, descartant taxativament la possibilitat de no anar a les eleccions al Parlament. Per això mateix, el partit havia iniciat un procés de primàries que havia culminat el passat diumenge 24 de març, tot i que encara no n'havien comunicat els resultats. Ara, però, el partit ha acabat canviant de parer: "Hem tingut poc temps per a reforçar i estructurar Podem, i en un context de doble cita electoral, creiem que no és viable concórrer donat que la situació no ens permet desplegar capacitat i incidència política i organitzativa", expliquen en el comunicat en el qual asseguren que aquesta ha estat una decisió molt "complexa", en línia en les que s'han hagut de prendre des del partit en les últimes setmanes. Aquests dimarts, el partit va compartir una piulada per agrair als seus militants haver participat del procés de primàries: "Només amb la vostra empenta podem avançar cap a les transformacions que necessita Catalunya", escrivien. 

Trencament amb els comuns

En les darreres eleccions al Parlament, Podem es va presentar conjuntament amb els comuns sota el nom d'En Comú Podem, una aliança que sembla impossible de repetir després de les picabaralles en els últims mesos, especialment des del trencament entre Sumar i Podemos a nivell estatal i també després que les dues formacions es presentessin per separat a les eleccions de Galícia, amb un resultat nefast: cap de les dues va aconseguir representació. Des dels comuns, el seu portaveu Joan Mena assegurava en roda de premsa la setmana passada que "és evident que Podem ha triat un altre camí i que això dificulta la negociació", preguntat per una hipotètica nova aliança electoral aquest 12-M, que ara es descarta. 

Pregunta a la militància

En una entrevista a El Périodico, Jéssica Albiach no tancava la porta a un nou pacte, assegurant que ella sempre ha defensat que els dos partits es presentessin junts a les eleccions: "Falta que Podem decideixi que vol fer. Jo no vaig vaga de braços caiguts, espero que puguem anar junts", apuntava. Per la seva part, la líder de Podem, Conchi Abellán, assegurava abans de les eleccions que "s'ha de començar a normalitzar que puguem anar junts o separats", exigint primàries obertes i sense vetos. Ara el partit ha decidit que finalment es retira de la competició electoral i que no es presentaran ni en solitari ni en coalició amb una altra formació per centrar-se en les europees, per la qual el partit ja ha triat Irene Montero com a candidata. Amb tot, la formació morada també pregunta a la seva militància per si dona suport a aquesta decisió presa conjuntament amb la direcció estatal per a "continuar construint un Podem més fort, amb mil peus al carrer i aconseguir ser referent a Catalunya per a ser útils a tota la gent que ens necessita?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!