La formació liderada per Pablo Iglesias, Unidos Podemos, ha proposat aquest divendres demolir la creu i l'espasa que presideixen el Valle de los Caídos. Així ho posa de manifest el partit morat en el document Exhumar el franquisme. Recuperem el Valle de Cuelgamuros per a la democràcia, on demanen convertir l'espai en un lloc "per a la memòria democràtica i antifeixista". Justifiquen aquesta proposta denunciant que "l'actual Valle de los Caídos representa l'assassinat, la repressió i la barbàrie d'una dictadura" i "és un lloc de culte al feixisme", que requereix ser reconvertit "en un espai per a la memòria".

No obstant, el portaveu de Podemos al Parlament Europeu, Miguel Urbán, ha aclarit que, si bé des de la seva formació creuen que és "fonamental destruir la creu", aquest és un tema que s'ha de sotmetre a debat perquè, segons afirma, encara no existeix consens entre les associacions de memòria històrica respecte a la conveniència de prendre aquesta mesura

Un altre punt que conté el document presentat és la "desacralització de l'espai i la seva total recuperació, inclosa la basílica", cosa que consideren "imprescindible". Per aquest motiu, Podemos demana revisar els acords de l'any 1979 entre l'Estat espanyol i el Vaticà. Asseguren que amb això no volen eliminar el caràcter religiós del complex, sinó "donar a Patrimonio Nacional un control total sobre l'espai", segons expliquen.

Podemos també insisteix en aquest text en el trasllat no només de les restes de Franco, que ja ha activat el govern espanyol, sinó també les de Primo de Rivera, a més de controlar que la seva nova ubicació no es converteixi en un "nou lloc de culte al franquisme".

Pel que fa a les restes mortals presents al conjunt monumental, la formació morada proposa garantir "el reconeixement ple i efectiu" de les víctimes que estan actualment enterrades al Valle de Cuelgamuros, tenint en compte en el procés d'identificació i posterior gestió dels cossos que "no tots els cossos que es troben al Valle són iguals".

Durant la presentació, que ha tingut lloc al Cercle de Belles Arts de Madrid, la portaveu adjunta de Podemos al Congrés, Ione Belarra, ha explicat que durant el govern del PP, no només no s'ha avançant en matèria de memòria històrica sinó que s'ha "treballat a favor de la impunitat". "S'han posat tot tipus de bloquejos i s'han donat diners públics per mantenir el Valle i la Fundación Francisco Franco", ha denunciat. També hi ha hagut retrets per al PSOE, recordant que en els seus "20 anys de govern" tampoc han fet "passos definitius i valents" en aquest assumpte.

Aquestes propostes que ha presentat Podemos se sumen a la proposició de llei integral de la memòria democràtica i de reconeixement i reparació de les víctimes del franquisme i la Transició que va registrar al Congrés a principis de juliol Izquierda Unida, soci electoral i de grup parlamentari del partit morat.