La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha apostat aquest dilluns per "eliminar" les causes contra exalts càrrecs independentistes davant del Tribunal de Comptes i deixar "protagonisme absolut" a la "política, el diàleg i l'acord". En una entrevista en TVE, Montero s'ha mostrat partidària de prescindir de "tot el que no sigui eminentment polític" en considerar-ho "dificultats" i "pedres en un camí" que el govern espanyol recorrerà "tant sí com no".

La dirigent de Podemos s'ha expressat així un dia abans que el Tribunal de Comptes doni a conèixer la quantitat a la qual ascendeix exactament la liquidació provisional que ha fixat per la seva responsabilitat comptable en la presumpta desviació de fons per a les denominades 'ambaixades catalanes' i al Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com a Diplocat.

En aquest context, la ministra ha insistit que aposta per "deixar de judicialitzar o convertir en un problema administratiu" una qüestió que considera política i que ha de "resoldre's mitjançant els instruments", precisament, de la "política, el diàleg i l'acord".

"Per tant, permeti'm que sigui prudent, crec que és millor fer que dir, però soc bastant clara quan dic que soc partidària d'eliminar tot el que no sigui eminentment, protagònicament polític," ha repetit.

Prescindir del que no sigui polític

Segons el seu parer, el "camí de la política i de l'acord" és l'únic possible per "superar" una "crisi territorial que no té només que veure amb Catalunya", sinó també amb "l'Espanya buidada". "Som molt conscients que la cohesió territorial és una prioritat, però sense desviar-me de la qüestió catalana, protagonisme absolut de la política, el diàleg i l'acord", ha postil·lat.

Aquest mateix dilluns, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat el seu "absolut respecte" per la feina del Tribunal de Comptes en les causes contra els dirigents independentistes, i ha assegurat que "mai" han donat ni donaran "instruccions" des de l'Executiu.

Això sí, també ha volgut deixar clar que es tracta d'una instància que no és judicial sinó administrativa, que encara no ha resolt la seva investigació, i que a més les seves resolucions es poden després recórrer davant dels tribunals.