L'organització independentista Poble Lliure, integrada a la CUP, aposta per una declaració unilateral d'independència (DUI) en el cas que la "repressió" de l'Estat espanyol no deixi celebrar el referèndum. En un comunicat fet públic aquest dijous, la formació exigeix "el compromís de totes les forces democràtiques" amb aquesta opció si el referèndum és "físicament inviable".

Al text, asseguren que seria "l'única via per fer valer els drets polítics internacionalment reconeguts" en la Declaració Universal dels Drets Humans.

Aquesta proposta arriba després d'haver constatat "l’esgotament de qualsevol via de diàleg amb l’Estat espanyol" per aconseguir celebrar un referèndum pactat. La següent etapa, prediuen, és l'arribada a un "punt de confrontació i no-retorn a escenaris autonòmics".

En el cas que sí que es pogués celebrar el referèndum, Poble Lliure demana al Govern fixar ja data i pregunta -binària i clara- i, un cop celebrat, aplicar de manera immediata el resultat i treballar perquè sigui reconegut pel major nombre possible de països.