El president del PNB, Andoni Ortuzar, troba "lògic" que Junts per Catalunya demani "gestos" al PSOE abans de la investidura. Tres dies després que Ortuzar es reunís a Waterloo amb Carles Puigdemont, el líder dels nacionalistes bascos ha valorat les exigències de Junts: "Li diguem llei d'amnistia o d'una altra forma, alguna cosa cal fer per destensar i desjudicialitzar el Procés català", ha subratllat Ortuzar en una entrevista a Radio Euskadi.

El líder del PNB ha insistit que encara no hi ha acords tancats per a la investidura de Pedro Sánchez un cop fracassi la d'Alberto Núñez Feijóo. En aquest context ha instat totes les parts a "treballar una mica més" per evitar una repetició electoral: "Encara no estem parlant del que hem de parlar, estem perdent un temps preciós", ha lamentat Ortuzar.

L'estat de les negociacions amb el PSOE va centrar la reunió que van mantenir divendres passat a Waterloo representants de Junts i del PNB encapçalats per Carles Puigdemont i  Andoni Ortuzar.  La cimera, a la qual també van participar el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el responsable d'organització del PNB, Joseba Aurrekoetxea, va tenir lloc després que en les darreres setmanes totes dues formacions intensifiquessin els contactes davant el paper clau que juguen Junts i el PNB per a la formació d'un govern espanyol. En un comunicat conjunt Junts i PNB van voler destacar que les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez no han començat.

L'avís de Carles Puigdemont

Precisament sobre aquestes negociacions, Carles Puigdemont ha llançat un avís aquest diumenge. El president a l'exili ha advertit que "les condicions no les posa" qui demana ajuda, sinó qui la dona". D'aquesta manera donava resposta, entre d'altres, al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i a la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, que en una entrevista a La Vanguardia assegurava que la unilateralitat "no té cabuda" en un acord d'amnistia. "Em penso que algú es confon. No som nosaltres els qui necessitem suports per anar a la investidura", ha recordat Puigdemont. El també eurodiputat ha comparat la negociació d'investidura amb anar a demanar un crèdit a un banc: "Tens tot el dret a discutir les condicions i a negociar-les, només faltaria. Com quan vas al banc a demanar un crèdit. Pots negociar si hi ha un període de carència i el tipus d'interès que et proposen, per exemple". "Però no li pots posar condicions i demanar que renunciï a cobrar interessos. Vaja, si és que vols que et donin el crèdit, és clar", ha afegit.