El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest divendres a la Casa de la República a Waterloo amb el president del Partit Nacionalista Basc, Andoni Ortuzar. És la primera trobada pública que mantenen ambdós dirigents. A la cimera, que ha tingut lloc aquest matí i que ha durat dues hores i mitja, també hi han participat el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, i el responsable d'organització de la formació basca, Joseba Aurrekoetxea. L'escenari que ha obert les eleccions generals del passat 23 de juliol obre la porta a un "acord històric inèdit des de 1714", tal com va exposar fa més d'una setmana Puigdemont, ja que la clau de la investidura d'un president del govern espanyol és a les mans dels juntaires. En les darreres setmanes, Junts i el PNB han intensificat els contactes per estrènyer més les relacions i han aprofitat la trobada d'aquest divendres per analitzar aquesta conjuntura política actual en un moment en què "els dos partits juguen un paper clau davant una eventual negociació per a la investidura que encara no ha començat", destaquen les dues formacions en un comunicat.

En aquest mateix text, assenyalen que "les darreres eleccions han convertit en determinants els vots dels set diputats de Junts i els cinc de l'EAJ-PNB per a la conformació d'un govern a Espanya". És en aquesta línia que, al llarg de la reunió, el president Carles Puigdemont i Andoni Ortuzar han compartit les "posicions i expectatives" amb què els dos partits fan front a aquest rellevant procés. La trobada s'emmarca en els "contactes periòdics" que tenen ambdós partits, expliquen, i les dues parts han sortit satisfetes: "Ha estat cordial i profitós". Més enllà de la investidura, els juntaires i els nacionalistes bascos han abordat com "intensificar i optimitzar les relacions" entre ells i entre Catalunya i el País Basc.

reunió Junts PNB Waterloo 15 setembre 2023   Junts per Catalunya
A l'esquerra de la foto, Joseba Aurrekoetxea (secretari d'organització del PNB) i Jordi Turull (secretari general de Junts); a la dreta, Carles Puigdemont i Andoni Ortuzar / Foto: Junts per Catalunya.

Una reunió programada des de feia temps

El líder dels jeltzales, Andoni Ortuzar, ha declarat després de la reunió a Bèlgica amb el president a l'exili que la visita estava "programada" des de feia temps, tal com inclou el comunicat del seu partit. Ortuzar ha admès que han dedicat "una bona part del temps" a "compartir" l'anàlisi sobre el context polític actual i el rol nuclear que juguen després de les eleccions del 23 de juliol davant "qualsevol eventual investidura". "Hem mantingut un interessant intercanvi de posicions sobre unes negociacions que encara no han començat", ha subratllat de nou el dirigent basc.

La cimera entre Junts i el PNB a Waterloo es produeix una setmana i mitja després que el president a l'exili, Carles Puigdemont, oferís una conferència de premsa on va traçar les quatre condicions que estableix per poder arribar a un acord que pot ser "històric": el reconeixement de la legitimitat democràtica del moviment independentista, una llei d'amnistia que s'aprovi abans d'una eventual investidura, l'abandonament permanent de la via judicial i la creació d'un mecanisme de "control i verificació dels acords". En paral·lel, el passat diumenge, en una entrevista al diari Deia, Andoni Ortuzar collava Pedro Sánchez i el pressionava a arribar a un acord amb ells i Junts per Catalunya: "O es busca l'entesa amb nosaltres o les coses no sortiran". El dirigent basc advertia que aquesta legislatura serà "diferent" i insta els socialistes a què hi hagi una "certa concertació, una certa entesa de com ordenar això entre Sánchez, el País Basc i Catalunya". El líder jeltzale sosté que cal ser "capaços d'articular almenys el procediment entre les tres parts per no curtcircuitar-nos els uns als altres". Preguntat per la relació amb Junts i Carles Puigdemont, Ortuzar ja assenyalava el diumenge que és "bona" i que en els darrers mesos s'ha convertit en "més propera i fluida".