El PNB donarà suport als pressupostos generals de l'Estat després de firmar un acord amb el Govern espanyol perquè totes les pensions pugin l'1,6 % el 2018 i segons l'IPC el 2019, així com retardar el Factor de Sostenibilitat, lligat a l'esperança de vida, fins al 2023. L'acord es va tancar dimarts en una reunió entre el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el del PNB, Andoni Ortuzar. Els nacionalistes bascos esperen que l'Estat aixequi el 155 tan bon punt hi hagi nou Govern a Catalunya.

El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, ha confirmat avui en roda de premsa després de la primera sessió del primer dia de debat de totalitat als Pressupostos Generals de l'Estat de 2018, que la seva formació donarà suport a la tramitació d'aquests comptes després d'haver tancat aquest compromís amb l'Executiu central.

Segons ha explicat, a canvi d'ajudar al PP per rebutjar les esmenes de totalitat contra els Pressupostos, el Govern epsanyol ha acceptat la proposta del PNB per pujar totes les pensions un 1,6% aquest any i compassar-a l'IPC el proper, per augmentar la base reguladora de les pensions de viduïtat al 56% aquest any i al 60% el 2019, i per retardar a 2023 l'aplicació del factor de sostenibilitat, l'entrada en vigor es preveia per al proper any.

A partir d'aquest compromís, i un cop solucionat el risc de devolució del projecte, el PNB s'obre a negociar altres esmenes parcials amb el PP per assegurar l'aprovació dels pressupostos al maig.

Esteban ha subratllat que, en el tema de les pensions, l'Estat ha de "fer un esforç" en aquests dos anys, amb independència que en el Pacte de Toledo es treballi en reformes per assegurar la viabilitat de les pensions en el futur.

El govern a Catalunya

A la reunió entre Rajoy i Ortúzar es va parlar també de la situació política de Catalunya, un altre dels punts que mantenia estancades les converses amb el PNB per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que manté intervinguda l'autonomia.

El PNB, ha explicat Aitor Esteban, ha reiterat al president la seva "preocupació" per aquest assumpte i la seva oposició al 155, però ha valorat que aquest mateix dimecres el president hagi deixat clar als passadissos del Congrés el seu "compromís ferm" que aquestes mesures excepcionals desapareixeran quan es triï nou Govern a Catalunya i que s'obrirà una etapa de diàleg.