La direcció del PNB, l'Euzkadi Buru Batzar (EBB), esperarà "a l'últim minut", la tarda de dimecres vinent, per decidir el vot sobre els pressupostos del 2018.

"Sabem que actuem contra rellotge, però, continuant amb l'exercici de responsabilitat, esgotarem fins a l'últim moment les possibilitats que permetin satisfer els objectius perseguits", que són aprovar els pressupostos i que s'aixequi l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, han assenyalat fonts del PNB.

El PNB va acordar amb el govern del PP el suport als pressupostos del 2018 a canvi d'una sèrie d'inversions de l'Estat a Euskadi i d'una pujada de les pensions igual a l'IPC el 2018 i 2019, a més de la millora de les pensions de viduïtat i el retard al 2023 de l'aplicació del factor de sostenibilitat.

Des d'un principi, el PNB va condicionar aquest suport, fins i tot oficialment l'obertura de la mateixa negociació, que s'aixequés l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, la qual cosa semblava factible abans de l'elecció de Quim Torra com a president de la Generalitat.