Sumar aconsegueix un escó al Parlament basc i Podemos se’n va de buit quatre anys després d’aconseguir sis escons a la cambra i vuit anys després d’aconseguir-ne 11. Les pitjors prediccions s’han complert per a aquests dos partits, que a més de patir una forta davallada de vots en comparació amb les eleccions del 2020 a la cambra basca, s’han vist perjudicats per la divisió del grup, que es va presentar unit sota la marca Podemos a les anteriors autonòmiques. A les eleccions al Parlament basc del 2020, Podemos va quedar en quarta posició, per darrere del PNB, Bildu i el PSE, però per davant de PP+Cs i Vox. En total, el partit va aconseguir 72.113 vots a tot el territori, un 8,05% del total. En canvi, als comicis d’aquest diumenge Sumar amb prou feines ha arribat al 3,34% de vots d'Euskadi, el que equival a 34.963 vots, i Podemos només n'ha aconseguit 23.592, el 2,25% (amb el 99,59% escrutat).

 🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora, guanyadors i reaccions
 

Totes dues formacions han presentat candidatures pròpies i han organitzat els seus actes per separat, mítings on no han faltat els retrets encreuats, que encara remeten a les ferides per la ruptura abrupta entre Yolanda Díaz i la direcció de Podemos. Per un costat, Sumar, IU i Equo han arribat a un acord unitari amb l'exmembre de Podemos Alba García com a candidata, mentre que Podemos s'ha presentat a les eleccions per separat, novament amb la diputada Miren Gorrotxategi al capdavant.

 

 

García diu que l'escó de Sumar demostra que la formació té "futur"

La candidata de Sumar a les eleccions basques, Alba García, ha fet una valoració "positiva" dels resultats del partit. "Estem satisfetes, eren comicis molt complicats, molt polaritzats entre dues opcions gairebé hegemòniques, i hem aconseguit trencar aquest marc i convèncer una part de la ciutadania del valor i la utilitat de votar Sumar", ha dit davant dels mitjans a les onze de la nit. Per García, el resultat demostra que Sumar "té present però sobretot, futur". La candidata a lehendakari ha afirmat també que a partir de dilluns totes les persones que els han votat, però també les altres, poden estar segures que les energies de la formació "estaran concentrades a girar cap a l’esquerra les polítiques d’Euskadi". També ha recordat que el Parlament basc té una majoria de partits denominats d’esquerres i ha dit que això hauria d’obrir una reflexió sobre la composició del pròxim govern basc, que hauria de ser progressista. Per concloure l'atenció als mitjans, García ha agraït la feina als militants i simpatitzants de Sumar: "Sentiu-vos molt orgulloses del que hem aconseguit", ha conclòs.

Podemos reconeix els mals resultats: "No hem aconseguit la confiança que voldríem"

La coordinadora general de Podemos a Euskadi, Pilar Garrido, ha comparegut aquest diumenge a quarts d'onze de la nit per reconèixer la patacada de Podemos als comicis: "Hem obtingut mals resultats", ha expressat. Garrido ha fet una breu valoració de la situació i ha lamentat que el partit "no hagi aconseguit la confiança que voldria per empènyer endavant el projecte". En aquest sentit, la portaveu ha insistit que creu que Podemos és "necessari" per tirar endavant polítiques bones per al país i ha recordat que, tot i no aconseguir representació, encara són presents a "moltes institucions". "Tenim regidories, i serem a les institucions i als carrers intentant canviar perquè d'aquí a poc el nostre espai sigui més sòlid i puguem donar a la ciutadania un espai que és necessari", ha afegit. Garrido, que ha estat l'única representant de la formació morada que ha atès els mitjans, ha acabat el seu discurs agraint a Miren Gorrotxategi, l'actual diputada i candidata a lehendakari, la seva participació. La coordinadora també ha adreçat un missatge a la militància, "que és el cor del projecte". Garrido ha sortit acompanyada de bona part de l’equip de Podemos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!