Els nacionalistes bascos no tenen "por" a posar-se d'acord amb el PSOE. Això sí, amb "l'agenda basca" al davant i "aprenent dels errors passats". En paraules del seu president, Andoni Ortuzar, que ha intervingut en el marc de l'Assemblea General del partit a Pamplona, "el que s'hi negociï s'haurà de deixar clar des d'un principi" perquè no torni a passar com amb l'Estatut de Gernika "que encara no es compleix totalment".

Alguns dels punts fonamentals pel polític basc són poder parlar sense tabús de "la reforma de l'Estat, el reconeixement nacional d'Euskadi o el dret a decidir". I tot i que per ara és un escenari que veu "verd", si s'obre, "el PNB hi serà amb totes les conseqüències".

Des de les eleccions del 20D les files d'Ortuzar, que ha estat reescollit avui com a president de forma unànime, han defensat que no tenen partits favorits amb qui pactar, sinó "interessos". Per això avui han remarcat que el seu suport passarà pel "grau de receptivitat" a les seves propostes.

Unió aplaudeix

A Pamplona s'hi ha acostat el líder d'Unió, Ramon Espadaler. "Coincideixo amb els eixos bàsics del full de ruta", assegurava sobre el fet que es parli "del reconeixement nacional i d'una relació bilateral amb l'Estat". Ara bé, ha advertit que "la situació entre Catalunya i Euskadi no es pot comparar, perquè mentre els bascos tenen un concert econòmic, a Catalunya hi ha un infrafinançament estructural".

Això sí, "qualsevol acord que es pugui aconseguir ha de ser obligatòriament votat en una consulta", ha subratllat el democristià, que considera que s'hauria de caminar cap un escenari de "blindatge de la cultura i la llengua i presència en organismes internacionals".

Ortuzar, el moderat

Andoni Ortuzar, nascut el 1962 a la població minera d'Abanto, està considerat com un polític de discurs nacionalista moderat, que en els últims tres anys ha portat el PNB a la seva major cota de poder en la història. Afiliat a les joventuts del partit amb només 14 anys, ha aconseguit fer-se amb les tres capitals i les tres diputacions basques.

Ortuzar està acostumat al diàleg amb els partits estatals. Els governs del PNB, en minoria, han pogut gaudir del suport dels socialistes bascos per l'estabilitat, i la interlocució també ha estat fluïda fins i tot amb les direccions nacionals del PP.