El portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, ha assegurat avui que el govern espanyol "humilia i maltracta" Catalunya, i ha opinat que només hi haurà una "convivència estable" i "una relació política duradora" entre totes dues quan Espanya "reconegui la independència" catalana.

"L'Estat ha perdut tots els papers", ha dit Egibar en una entrevista a Radio Euskadi, i ha mantingut que els escorcolls practicats ahir per la Guàrdia Civil en institucions catalanes pel cas de les comissions del 3% "van en la línia de no deixar que se celebri el referèndum sobre la independència".

"El govern espanyol acumula errors quan el que ha de fer és afavorir el referèndum i atendre'n el resultat per canalitzar i negociar, perquè en un context d'humiliació col·lectiva i maltractament és difícil que sorgeixin acords", ha considerat.

Els dolents

Sobre les declaracions del president espanyol, Mariano Rajoy, que ha posat Euskadi com a exemple de "disposició a l'acord" enfront d'una Catalunya que busca l'enfrontament amb l'executiu central, Egibar ha ironitzat: "Fa uns anys, els dolents érem nosaltres", i ha afirmat que "és un joc maniqueu de bons i dolents que pot enganyar algun incaut, però és evident que l'Estat té un problema territorial, i si no es vol veure, el problema persistirà".

Respecte al PSOE, el secretari general del qual, Pedro Sánchez, va dir ahir que demanarà el suport del PNB per a una reforma constitucional que "consolidi" Espanya com a "nació de nacions", el parlamentari basc ha estimat que "mentre es mantingui la sobirania indivisible, serà difícil trobar una fórmula d'equilibri".

"El PSOE es presenta com a garant d'aquesta unitat constitucional", ha recordat, i ha afegit que "ja es veurà per on va la proposta de reforma socialista".