El PNB guanyaria les pròximes eleccions autonòmiques basques, previstes per a la tardor, per davant d’EH Bildu i Podemos, segons una macroenquesta realitzada per EiTB Focus els dies 8 i 9 de juny.

Els nacionalistes bascos reeditarien els 27 escons que van obtenir en els darrers comicis de fa quatre anys amb un 37,2% dels vots, confirmant així la seva tendència ascendent respecte als anteriors sondejos efectuats. De fet, el lehendakari Iñigo Urkullu és el candidat més ben valorat i l’únic candidat que l'electorat aprovaria, amb una puntuació de 5,9 sobre 10.

Per la seva banda, EH Bildu consolidaria el segon lloc amb 17 parlamentaris i el 21,3% dels vots. Malgrat perdre quatre diputats respecte a les eleccions de 2012, la coalició abertzale s’afermaria com a líder de l’oposició després que les darreres enquestes li atorguessin un avantatge inferior respecte a Podem.

Precisament la formació morada quedaria relegada com a tercera força política, tot i imposar-se en les eleccions generals del 20 de desembre. I tot i que les previsions per al proper 26 de juny també són optimistes, segons la macroenquesta d’EiTB, obtindrien 14 escons i el 18,2% dels vots en els comicis autonòmics. Així mateix, encara és una incògnita si Podem i Ezker Anitza-IU concorreran sota el mateix paraigua.  

El PSE-EE persistiria en la seva línia descendent i obtindria 8 parlamentaris amb el 10,7% dels sufragis, perdent així la meitat dels vots i escons que en l’actualitat li corresponen a la Cambra basca. El PP aconseguiria els mateixos representants que els socialistes però amb només el 9,1% dels vots. Per últim, es confirmaria la desaparició d’UPyD del Parlament basc en detriment de Ciutadans, que obtindria un escó amb el 2,7 dels vots.