El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha afirmat que "gran part" dels membres dels equips de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias "hi serien per la tasca" que PSOE i Unides Podemos tanquessin un acord que permetés formar un govern a Espanya, encara que ha indicat que el "problema" està en què ambdues formacions s'han convertit en organitzacions en les quals només es fa "el que diguin" els seus líders.

Esteban, que ha acudit aquest diumenge a la Festa de la Verema de Rioja Alabesa que se celebra a Baños de Ebro, ha apuntat directament a Sánchez i Iglesias com el principal problema perquè es tanqui un pacte entre les seves respectives formacions i no s'ha mostrat "gaire optimista" respecte a la possibilitat que PSOE i Unides Podemos resolguin les seves diferències i tanquin un pacte que permeti investir a Sánchez president i formar govern.

En tot cas, ha recordat que en aquestes situacions sempre cal esperar "fins a l'últim minut". Esteban ha alertat que si no s'aconsegueix un acord i es convoquen unes noves eleccions, aquestes tan sols produirien "un canvi relatiu" en els resultats i no evitarien la necessitat que els partits afrontessin un nou procés de "diàleg" per formar un nou Executiu.

"El diàleg i l'acord hauria de ser el lògic en política", ha recalcat el portaveu 'jeltzale', per afegir que "pel PNB no quedarà", ja que el seu partit continua "esforçant-se per evitar una repetició electoral".

Esteban, no obstant això, ha reconegut que les posicions que mantenen ambdues formacions no conviden l'"optimisme". "Quan un sent a la portaveu del govern espanyol dir que espera que en unes eleccions s'entengués l'actitud del govern socialista, que ha intentat buscar un acord, en comptes de dir que s'intentarà fer un govern, fa la sensació que ja no tenen el cap en buscar un acord", ha considerat.