El diputat del PNB Mikel Legarda presidirà la Comissió d'Investigació sobre la suposada utilització de mitjans del Ministeri de l'Interior per l'exministre Jorge Fernández Díaz per perseguir polítics independentistes catalans, en el marc de l’anomenada Operació Catalunya.

Així ho han acordat avui els grups que componen la comissió, que ha estat anunciat en roda de premsa pel portaveu socialista, Antonio Hernando. Així mateix, PP i PSOE comptaran amb les dues vicepresidències a la Mesa de la comissió, mentre que Ciutadans i Podemos seran titulars de les dues secretaries. ERC i PDeCat, en canvi, no seran presents a la mesa comissió. 

El consens per conformar la Mesa permet fer els primers passos per posar en marxa aquest òrgan parlamentari i –tal com ha explicat Hernando– el primer serà comunicar l'acord a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, perquè dimarts que ve es fixi data per a la seva constitució.

Termini de tres mesos

Un cop constituïda la comissió, els grups podran organitzar els seus treballs, que en principi preveuen acabar en un termini de tres mesos, i avaluar les sol·licituds de compareixences i documentació.

La creació d'aquest òrgan va ser acordada pel ple del congrés el passat 27 de setembre, i el seu propòsit és investigar el suposat ús "partidista" dels mitjans d'Interior per part de Fernández Díaz amb l'objectiu d'actuar judicialment contra determinats partits a través d'una "policia política".

La iniciativa va comptar amb el suport de 206 vots dels grups sol·licitants –PSOE i els nacionalistes bascos i catalans–, Ciutadans i Units Podem, el rebuig de 136 diputats –PP– i l'abstenció de Coalició Canària.

Converses amb Daniel de Alfonso

Aquesta comissió té com a germen les converses gravades entre l'excap de l'Agència Antifrau catalana Daniel de Alfonso i el ministre de l'Interior al seu despatx.

Antonio Hernando ha explicat que aquesta serà la primera comissió d'investigació a activar-se, i seguirà la de Bankia –que el ple aprovarà previsiblement la setmana que ve–, mentre que queda pendent sol·licitar-ne una altra relativa al finançament del PP.