El rei Felip VI ha anat per feina i arrenca aquest dilluns la ronda de consultes amb els partits amb representació que han acceptat acudir al Palau de la Zarzuela. La celeritat amb què ha actuat contrasta amb l’escàs temps que han tingut les formacions implicades en les negociacions per la investidura. Així ho ha constatat el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que es reunirà aquest dilluns a la tarda amb el monarca. En una entrevista a la Cadena SER, Esteban dubta que d’aquestes entrevistes en surti un candidat a la presidència del govern central. “És una ronda convocada precipitadament”, ha assegurat.

Amb aquest panorama, els nacionalistes bascos creuen que hi haurà una segona ronda de consultes un cop les converses hagin pogut avançar: “Amb el PSOE no hem començat a parlar, no hem tingut ni una sola reunió i crec que la resta de l’arc parlamentari tampoc. La inseguretat sobre possibles majories és absoluta i és possible que hi hagi una segona ronda”. Per això, el diputat basc demana “certa maduració” perquè les negociacions es produeixin en les properes setmanes. “Sánchez ens haurà de trucar i ens haurà d’explicar què és el que té pensat fer en la legislatura”, ha afirmat Esteban, que aposta per una “una legislatura d’acords mínims”, producte de les majories tan ajustades que es preveuen.

Davant la tessitura de triar entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, el portaveu del PNB ha tornat a deixar clar que no donaran suport a una aliança entre el PP i Vox. “Hi ha ratlles que no passarem i amb la ultradreta, els feixistes, que no comptin amb nosaltres. Això fa que no hi hagi camí per a la investidura del senyor Feijóo amb nosaltres”.

La disjuntiva de Felip VI: Sánchez o Feijóo?

Totes les mirades apunten aquest dilluns al rei Felip VI que, com a moderador, reuneix els grups, amb l’excepció de Junts, Esquerra, EH Bildu i el BNG, que el tornaran a plantar. Amb les entrevistes i davant d'un panorama molt renyit, el cap d’Estat s’ha de fer una idea del candidat que pot optar a una investidura i, com que la Constitució espanyola no aclareix si ha de proposar el candidat amb més vots o el qui té més suports garantits, la ronda d’aquesta setmana situa Felip VI en el dilema d’escollir entre Alberto Núñez Feijóo o Pedro Sánchez per a una possible investidura. El monarca també té la possibilitat de no triar cap candidat i esperar que avancin les negociacions, tal com s’ensuma el PNB.

L’article 99.1 de la Carta Magna és el que apunta el procediment a seguir un cop constituïdes les Corts. Diu així: “Després de cada renovació del Congrés dels Diputats, el Rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través de la Presidència del Congrés, proposarà un candidat a la Presidència del Govern”. El redactat és prou ambigu per no especificar quin criteri ha de seguir el monarca per designar un candidat. Això sí, la Constitució determina que, un cop elegit un candidat, el rellotge electoral s’activarà en el cas que fracassi la primera sessió d’investidura. En aquest supòsit, el Congrés tindrà dos mesos per investir un candidat i, si no se’n troba cap, el Rei dissoldrà les Corts i convocarà eleccions automàticament. En qualsevol cas, un cop Felip n'esculli un, Francina Armengol serà l'encarregada de buscar dia i hora per a la primera sessió.