El PNB ha comunicat al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que no donarà suport a la seva investidura. El president de la formació nacionalista basca, Andoni Ortuzar, ha telefonat al líder popular aquest dilluns a la nit per traslladar-li la negativa del partit per "iniciar converses de cara a facilitar la seva investidura com a president del govern espanyol". Segons un comunicat del PNB, la decisió ha estat acordada en la reunió que el comitè executiu ha mantingut aquest migdia.  

El comunicat explica que Feijóo havia intentat contactar Ortuzar prèviament, i de fet, el president popular havia afirmat a la tarda que havia iniciat converses amb el PNB i altres formacions, com Vox o Coalición Canaria, després d'haver aconseguit el suport d'UPN. Tanmateix, en el cas de la formació basca, aquestes negociacions no s'han arribat a iniciar. 

El PNB no vol ser partícip d'una "operació" que inclou a Vox

El breu missatge del PNB no ha especificat per quin motiu han decidit rebutjar una investidura de Feijóo, però fonts del partit han explicat a Europa Press que rebutgen participar en una "operació" en la qual, per força, també ha de ser-hi Vox. Els jeltzale han reiterat que consideren "una línia vermella" que el líder dels populars hagi "ficat a les institucions" a la formació de Santiago Abascal. 

Ortuzar es va mostrar ambigu sobre a quin candidat donaria suport davant una investidura de Feijóo o de Pedro Sánchez durant la seva compareixença posterior a l'escrutini de les eleccions generals. Únicament es va limitar a recordar que els vots del PNB estarien "exclusivament" al servei dels interessos de la ciutadania basca. Aquest dilluns sembla que haurien aclarit aquesta postura. 

En ocasions anteriors Ortuzar ha denunciat que el PP hagi "normalitzat" que Vox "pugui entrar a governar" a les institucions i ha advertit que el PNB no entrarà, "de cap manera", a "l'equació PP-Vox" per "fer un viatge al passat". Aquest missatge ha estat inequívoc en tots els dirigents del PNB i el cap de llista per Biscaia al Congrés, Aitor Esteban, també ha subratllat en campanya electoral que, "amb el feixisme, res de res, ni amb qui se n'ajudi". Avui mateix, el PNB ha precisat que la seva postura ja és coneguda i no estaran en cap "operació" en què estigui Vox.