El president de l'executiva guipuscoana del Partit Nacionalista Basc, Joseba Egibar, ha reconegut que la pèrdua de l'escó 29 en el Parlament basc en favor d'EH Bildu coneguda aquest divendres després del recompte definitiu dels vots "redueix el marge" a l'hora de negociar la governabilitat d'Euskadi, però ha advertit que ha guanyat les eleccions "amb claredat".

En declaracions a Ràdio Euskadi, Egibar ha incidit que el vot de la ciutadania ha determinat "amb una gran nitidesa" que no només ha guanyat les eleccions, sinó que respecte a les eleccions de fa quatre anys ha incrementat la diferència respecte al segon. "Abans, a la segona formació li trèiem sis escons i ara la diferència és de deu. Dic això per les celebracions, encara que cadascú celebra com vol," ha indicat amb referència a EH Bildu.

D'aquesta manera, i després de considerar que és "obvi que es redueix el marge", perquè el PNB, "teòricament", tenia fins aquest divendres "quatre opcions per explorar", ha manifestat que en aquest moment, en el que pot ser "aliança directa amb només una formació política, el marge es redueix a dos": EH Bildu i Podemos.

D'altra banda, ha valorat que aquesta setmana el PNB ha iniciat contactes amb la resta de formacions polítiques, "posant a sobre de la taula el que entenem que són prioritats de govern i de país per veure quin és la posició de cada un, si hi ha la possibilitat d'establir un programa compartit". "En aquest cas, si la intensitat de la identificació dels problemes i els acords a desenvolupar tingués una intensitat de coincidència entorn d'un 80-100%, s'hauria d'explorar la fórmula d'un govern de coalició", ha afegit.

No obstant això, ha advertit que la possible fórmula a utilitzar, "la de col·laboració parlamentària, pacte de legislatura o coalició de govern," hauria de ser "una conseqüència de, i no un previ a". D'altra banda, ha incidit que el PNB té una "obligació i responsabilitat" que és el d'abordar els temes que afecten els ciutadans: "la reactivació econòmica i l'ocupació, consolidar el sistema de protecció social i el desenvolupament polític amb passos entorn de l'actualització de l'autogovern, més pau i convivència".

Finalment, i després de recordar que el PNB i PSE mantenen acords en àmbits institucionals -ajuntaments i diputacions-, ha afirmat que el PNB no els "qüestionarà".

Acords de país i socials

Per la seva banda, el secretari general d'EA i parlamentari electe d'EH Bildu, Pello Urizar, ha expressat que després d'obtenir el parlamentari número 18 la situació respecte a la seva "voluntat d'acord no ha canviat". Així mateix, ha recordat que EH Bildu va iniciar la campanya proposant de fer "acords de país", i ha incidit que ara s'obre un escenari en el qual hi ha possibilitats d'assolir "acords socials al marge d'aquest acord de país".

Per la seva part, la parlamentària electa del PSE-EE Natalia Rojo ha recordat que "s'ha parlat molt" d'un hipotètic acord entre PNB-PSE, però ha incidit que ambdues formacions encara no s'han assegut a parlar, pel que "la mà socialista està estesa, però amb mans lliures".