Joseba Egibar, portaveu del Partit Nacionalista Basc al Parlament de Vitòria, ha afirmat que Euskadi i Catalunya haurien de posar-se d'acord en una estratègia per obligar l'Estat a reconèixer el dret a decidir, de tal forma que no calgui recórrer a la unilateralitat. Aquestes declaracions les ha fet en una entrevista a El Diario Vasco.

"Hem de reunir-nos amb els catalans, mirar-nos a la cara i veure què podem compartir", ha afirmat Egibar, qui ha considerat que qualsevol solució ha de passar perquè Mariano Rajoy desactivi la seva estratègica política i judicial contra el sobiranisme. El president del PNB guipuscoà ha afirmat que "si es vol rescatar un escenari de normalitat, caldria alliberar les persones preses i permetre que es pugui produir la investidura de Puigdemont si obté els suports necessaris".

Ara bé, Egibar s'ha mostrat escèptic sobre les possibilitats de consolidar el projecte independentista quan els partits sobiranistes no han assolit el 50% dels vots, i ha opinat que "el més intel·ligent seria apostar pel dret a decidir", que aplega molts més suports.