No fa ni dos dies, el PNB va expressar el seu "enuig" amb La Moncloa, per com estava gestionant les negociacions dels pressupostos de l'Estat. No han passat ni 48 hores i els nacionalistes bascos i el govern espanyol han tancat el primer acord dels comptes públics. En el paquet de mesures acordat hi ha que l'eliminació de l'impost al dièsel, una petició que també feia Ciutadans. Per altra banda, ha aconseguit sis milions d'euros per al soterrament del tren de Zorroza.

En roda de premsa des del Congrés, Aitor Esteban ha explicat que es tracta d’un “primer paquet de mesures que possibilita continuar discutint i aprofundint en una senda d’entesa”. Es traduirà amb l’acceptació d’esmenes, que el portaveu del Congrés espera que en siguin més. “Això no significa que hi hagi acord per a l’aprovació pressupostària però suposa un avenç”, ha assegurat Esteban. Ha reiterat que “és un començament” i que les seves esmenes “no acaben en això”. Ha dit que "queda molt per avançar".

El principal acord és per l’eliminació de l’impost al dièsel. El portaveu del PNB ha defensat que “cal avançar en fiscalitat verda i transformació industrial”, però al mateix temps, en aquests moments, cal “protegir la indústria i els llocs de feina”. També s’acceptarà l’esmena per a finançar el soterrament de Zorroza o una nova figura contractual en la formació dual universitària.

Esteban no s’ha mostrat preocupat per les negociacions del govern espanyol amb EH Bildu. “No tinc clar si hi ha acord o no n’hi ha”, ha constatat el portaveu nacionalista. En canvi, el seu acord és “tangible”. Ha dit que no se sent “menyspreat” per les negociacions paral·leles perquè això és “per a grups que no confien en ells mateixos”. El canvi d'actitud de La Moncloa, ha assegurat, s'ha produït en les últimes 24 hores, que han estat "frenètiques".

48 hores del toc d'atenció

Aquest acord arriba 48 hores després del cop a la taula dels jeltzales. En una entrevista aquest dimecres a la Cadena SER, el president del partit, Andoni Ortuzar, va avisar que estaven "una miqueta enutjats" i "amb la mosca darrere l'orella" per l'incompliment d'acords anteriors amb l'Executiu central, i va demanar a Pedro Sánchez que "es posi les piles, perquè fins ara no s'ha demostrat en fets la voluntat política expressada". Ortuzar va acusar Podemos de "distorsionar" les relacions entre les formacions i va instar Sánchez a donar "un cop de puny a la taula del Consell de Ministres".