El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha afirmat que veu "amb bons ulls" la possibilitat que es concedeixin indults als presos polítics ja que, segons ha remarcat, "els problemes polítics s'arreglen a través del diàleg i les solucions polítiques". En una entrevista en TVE, el diputat jeltzale s'ha pronunciat d'aquesta manera després que aquest dimecres passat el Govern anunciés que els indults per als condemnats en el judici de l'1-O començaran a tramitar-se la propera setmana.

Després de lamentar que "tots els temes, i més aquest, s'utilitzen per generar polèmica i tensió política", Esteban ha recordat que el PNB era "contrari al processament" i, per tant, ha afirmat que veu "amb bons ulls la possibilitat d'indults perquè, entre altres coses, creiem que el que estem tractant és d'un problema polític i els problemes polítics no s'arreglen a través dels tribunals, s'arreglen a través del diàleg i de les solucions polítiques".

"Si els líders dels partits nacionalistes catalans poden fer política, podran fer política des de fora de la presó, no des de dins", ha afegit.

"Desproporcionat"

En relació amb la reforma del delicte de sedició, el portaveu del PNB ha preferit veure "què és el que presenta el Govern" abans de pronunciar-se. En aquest sentit, ha indicat que "és veritat que són unes penes exagerades", però, si el que el que pretén l'Executiu és "ampliar el tipus, la casuística, potser tampoc estaríem d'acord".

D'altra banda, ha afirmat que, si finalment el Tribunal Suprem inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, seria "absolutament desproporcionat" ja que suposaria "unes conseqüències molt greus per al que van ser els fets, la no-retirada d'una pancarta.