El PNB manté l'exigència que el proper Estatut basc reconegui el dret a decidir, tal i com havia pactat amb EH Bildu al document de bases i principis que guia l'elaboració del futur Estatut del País Basc, segons assegura el diari El Mundo.

L'expert escollit pel PNB i diputat al Congrés dels Diputats, Mikel Legarda, defensarà aquest dilluns davant els experts de la resta de partits bascos una proposta de Títol Preliminar per al nou Estatut d'Autonomia, que apel·la al "dret a decidir del poble basc. 

Després de més d'un any de treball, els experts escollits pels diferents partits treballaran a partir d'aquest dilluns "el nucli de la confrontació política no només al País Basc, si no entre els partits nacionalistes bascs amb la resta d'Espanya, específicament, amb Navarra", tal i com apunta el citat mitjà.

Els experts designats pels partits tenen fins al proper 30 de novembre per presentar textos i propostes ja que aquest dia el Parlament basc tramitarà el nou Estatut amb el compte enrere de la celebració de les eleccions, que com a molt tard es faran la tardor de 2020.