El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, ha assenyalat que manté converses amb el PSOE de cara a la investidura i ha vaticinat que "la cosa podria funcionar" per investir Pedro Sánchez. Ara bé, Esteban també ha assegurat que el seu partit seguirà exigint al govern espanyol les transferències de la gestió de la Seguretat Social a les autoritats basques, tot i que la formació, més tard, ha puntualitzat que aquesta no serà una línia vermella per arribar a un possible acord amb els socialistes de cara a la investidura.

Segons ha reiterat en una entrevista a RNE, aquesta transferència, ha recordat, és a l'Estatut de Gernika i la justícia avala aquesta posició. "Evidentment sempre ho exigirem perquè és a l'Estatut, casualment hi va haver una sentència del Tribunal Constitucional que ve a dir això", ha assenyalat.

En aquest sentit, Esteban ha ironitzat que els partits parlen sempre de "complir la llei" però en aquest cas critiquen l'exigència del govern basc. "Els constitucionalistes són molt defensors de la jurisdicció, llavors, hauran de negociar aquestes competències que competeixen a les comunitats autònomes", ha conclòs, matisant que és una cosa que "no diu el PNB", sinó el Constitucional.

Diàleg entre ERC i PSOE

D'altra banda, sobre la primera reunió entre PSOE i ERC d'aquest dijous per desbloquejar la investidura, Esteban ha expressat el seu desig que serveixi per donar "senyals positius" i es pugui pensar que hi hagi una "entesa" per a la investidura de Sánchez.

Així, preguntat si creu que hi pot haver un acord abans de Nadal, el dirigent basc ha demanat celeritat. Segons el seu parer, amb voluntat "sempre es pot trobar un terreny comú per avançar" i considera que "les decisions s'han de prendre ja" per acabar amb la situació d'interinitat que viu l'Executiu.

Esteban entén que "potser no sigui en una primera reunió" quan s'aconsegueixi desencallar la investidura, però aquesta primera trobada pot servir per "donar llum verda" a una entesa. Amb tot, el portaveu del PNB ha demanat "empatia" a socialistes i republicans per arribar a un acord. "Cal posar-se al lloc de l'altre i saber que tothom té les seves línies vermelles", ha subratllat.