El PNB no presentarà esmenes als pressupostos de Mariano Rajoy, segons ha decidit la direcció del partit, reunida aquest dijous a Euskadi. El fet arriba el dia abans que expirés el termini màxim per al seu registre aquest divendres, ja que la setmana vinent hi haurà al Congrés el debat d'esmenes a la totalitat, el 25 i 26 d'abril. El fet implica de facto donar oxigen al govern espanyol, que previsiblement podrà superar aquesta primera votació, si els bascos també voten en contra de les esmenes de l'oposició –tot i l'aplicació del 155 a Catalunya, condició del partit per obrir-se a votar els PGE de 2018. 

"L'Euzkadi Buru Batzar, reunit aquesta tarda a Sabin Etxea, ha decidit concedir una oportunitat a l'obertura d'un nou temps de diàleg polític a l'Estat espanyol i a Catalunya, així com a la restauració d'un Govern legítim" es justifica al comunicat emès pel partit. Tot seguit, afegeix que "s'equivoca qui vegi o vulgui veure en aquesta decisió un xec en blanc que l'EBB s'estén al Govern espanyol i al Partit Popular per superar el tràmit pressupostari" diu, tot i recordar que mantenen el rebuig a la intervenció de la Generalitat.

La qüestió és que diversos arguments tàcits o implícits poden empènyer el PNB a rectificar, ara que algunes veus insinuen la seva pressa i alguns contactes amb diputats del PDeCAT per sondejar la situació catalana. En primer lloc, el fet que a Catalunya ja s'hagi intentat una investidura fallida, la de Jordi Turull, i es torni novament a la casella incial amb Carles Puigdemont com a pla D. En segon terme, el fet que la pròrroga dels comptes estatals impedeixi executar les obres basques. Tercer, la crítica constant de Ciudadanos al cuponazo i el "xantatge" dels nacionalistes.

D'aquesta manera, Rajoy guanyaria temps fins a la votació definitiva dels PGE el proper 26 de maig, per la qual ja compta amb els vots de Ciudadanos, Coalición Canaria, i Nueva Canarias. Ara bé, tot i superar el tràmit d'esmenes la setmana vinent, la Moncloa necessitaria un nou gir del PNB per superar la darrera votació al maig. Això passa perquè no es preveu que hi hagi govern a Catalunya abans d'aquesta data. Aquí els temps apressen el Partit Popular, perquè el Parlament es disoldria el 22 de maig, quatre dies abans que es votin els comptes definitivament al Congrés. 

El fet és que al ministeri d'Hisenda insinuen la voluntat dels nacionalistes bascos d'aprovar els PGE, tot i les promeses públiques sobre la intervenció de la Generalitat. Passa perquè d'aquestes depenen determinades obres plurianuals i moltes infraestructures, en continuïtat amb els comptes de 2017. Això fa que el govern espanyol mantingui l'optimisme, tot i l'atzucac en què es troba el partit d'Aitor Esteban i Íñigo Urkullu, després de fer content el seu electorat a través d'un comunicat, on s'afirmava que no esperar a què s'acabés el 155 era una manera de "legitimació"

Així i tot, la relació entre Rajoy i Urkullu no passa pel millor moment, després de la pugna del mes anterior. Aleshores, el govern central va pressionar el lehendakari, sota la possibilitat d'impugnar la llei de pressupostos bascos, que preveu l'increment salarial d'un 1,5% als funcionaris. El portaveu, Josu Erkoreka, ho va titllar "d'amenaça", però fonts de la Moncloa negaven que això hagués de ser immediat. Al·legaven que el cas es traslladaria a la Comissió Bilateral, òrgan per resoldre aquestes "discrepàncies", abans de recórrer al Tribunal Constitucional.