El paper del Partit Nacionalista Basc no ha deixat pràcticament ningú indiferent. Després de mesos defensant que si no s’aixecava l’article 155 no aprovarien els pressupostos del Govern espanyol, els nacionalistes bascos finalment han donat aquest dimecres a la tarda el ‘sí’ a Rajoy. I sense haver acabat la suspensió de l’autogovern català. Però és més sorprenent encara quan unes hores abans ha fet pinya amb Bildu al Parlament Basc per defensar el dret a decidir. La distància entre Madrid i Bilbao.

Concretament, amb el suport del PNB i EH Bildu, la Ponència d’Autogovern del Parlament Basc ha aprovat aquest dimecres al matí el preàmbul del nou Estatut. En aquest s’hi recull el dret a decidir del poble basc, que el “poble basc és una nació” i que “Euskal Herria és un poble amb identitat pròpia”.

Pel que fa al dret a decidir, el preàmbul recull la “capacitat dels bascos per decidir, expressar i exercir la seva voluntat col·lectiva de cara a la consecució de fórmules de convivència acordades voluntàriament i d’establir mecanismes que garanteixin que els compromisos aconseguits són respectats”. Reconeix el poble basc com a “subjecte polític”

Justament durant el ple d’aquest matí al Parlament basc, Maddalen Iriarte, d’EH Bildu, ha demanat al PNB que no votés uns pressupostos que “van en contra d’Euskal Herria”. No ha servit de res.

El líder del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha justificat el vot positiu assegurant que l’aixecament del 155 a Catalunya era “imminent”, i ha arribat a dir que “ho fem pensant en Catalunya i en Euskadi”. Els nacionalistes bascos també han argumentat que “el bloqueig dels pressupostos empenyeria encara més cap a l’abisme la situació política espanyola i catalana".