El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha mostrat la disposició de la seva formació a "parlar" amb el PSOE de la moció de censura per saber quin és el seu "plantejament respecte a Euskadi i les seves aspiracions" i sobre Catalunya, tot i que ha reconegut que en aquest moment hi ha "massa incògnites".

En declaracions a la seu jeltzale de Sabin Etxea, a Bilbao, Esteban s'ha referit a la sentència Gürtel coneguda aquest dijous i a la moció de censura registrada pel PSOE 24 hores després.

Després d'admetre que no sap quina és "la intenció" del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, després de plantejar una moció de censura i tampoc amb qui vol parlar, ha advertit que, si la seva voluntat és parlar amb el PNB, "parlarem" per saber "el seu plantejament respecte a Euskadi i les seves aspiracions i respecte a Catalunya i el moment actual".

"Si el que vol és formar govern o no es tracta d'això... Hi ha massa incògnites, i en funció de la valoració que fem prendrem la decisió en el moment oportú", ha afegit.

Així mateix, i després de subratllar que prefereix que s'hagi arribat al moment actual "amb un pressupost aprovat a l'Estat —ja que, si no, la circumstància podria ser dramàtica"—, ha incidit en la necessitat d'esperar a veure si el que busquen els socialistes és "una foto o tenen solucions concretes a la crisi a què s'enfronta l'Estat".

Esteban ha valorat la sentència del cas Gürtel que, segons ha indicat, "evidencia que el PP té un problema amb la corrupció". Ha considerat, a més, que el PP "deu una disculpa a la societat" i que han "de donar explicacions i posar mesures perquè aquestes circumnstancies no es repeteixin en el futur.