El PNB desconeixia que JxCat presentaria el seu líder, Carles Puigdemont, a les eleccions europees del 26 de maig.

Segons ha pogut saber l'ACN, els nacionalistes bascos, de fet, han sabut per la premsa que l'expresident del Govern pretén ser el cap de llista de l'espai de JxCat.

L'executiva del PNB analitzarà l'escenari dilluns, en la reunió ordinària de la direcció. Des de la formació basca no concreten si s'hi prendrà una decisió sobre si finalment els jeltzales concorren amb PDeCAT i JxCat. El partit que presideix David Bonvehí només concreta que no renuncia a l'aliança amb el PNB, sense confirmar si l'entesa d'avui amb JxCat inclou o no que Puigdemont lideri la llista a Europa. En canvi, JxCat assegura que ja està acordat i tancat amb el PDeCAT que l'expresident del Govern serà el candidat a l'Eurocambra.

PDeCAT i JxCat han tancat un acord aquest diumenge per a les eleccions espanyoles i per a les municipals de Barcelona. El consell nacional de la formació de Bonvehí ha avalat aquest matí que el president de la Crida, Jordi Sànchez, sigui el cap de llista per Barcelona al Congrés, amb la consellera Laura Borràs de número dos, la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, de tres, i l'eurodiputat Ramon Tremosa de quatre. L'acord també inclou que Jordi Turull (Lleida), Josep Rull (Tarragona) i Jaume Alonso-Cuevillas (Girona) siguin els altres caps de llista. A més, es confirma que Quim Forn, Elsa Artadi i Neus Munté seran els números u, dos i tres a la llista de JxCat a les eleccions de Barcelona.

Bonvehí, però, no ha parlat de Puigdemont sobre les eleccions europees al consell nacional, segons fonts de la direcció del PDeCAT. El president del partit només ha subratllat que seguiran negociant amb el PNB, a l'espera de tancar un pacte de cara als comicis europeus. Poc després, en una roda de premsa des del seu local, JxCat ha anunciat que Puigdemont seria el candidat a l'Europarlament. Una notícia que ha agafat per sorpresa el PNB, i també diversos membres de l'executiva del mateix PDeCAT.