El president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar, no creu que, de la reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en surtin avui "grandíssimes notícies", però sí que sigui el començament de la recerca de solucions a través del diàleg, després d'"un desacord tan gran, d'una judicialització tan espessa de la política, de tanta xerrameca buida, de tanta amenaça i de tanta arenga".

En aquest sentit, espera que d'aquí a uns mesos hi hagi una proposta que "sigui acceptable i acceptada per la majoria del poble català". A més, ha apostat per "buscar una solució similar a la dels indults" per a Carles Puigdemont i tot el "grup" que s'ha quedat fora d'aquesta mesura.

En una entrevista concedida a RNE, recollida per Europa Press, Ortuzar s'ha referit a la primera trobada formal d'aquest dimarts a La Moncloa entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, després de la concessió d'indults als nou presos polítics.

El líder del PNB s'ha mostrat convençut que aquesta serà la primera de "moltes més reunions", i no creu que avui es puguin esperar "grandíssimes notícies". En aquest sentit, considera que avui pot sortir un calendari de reunions i "l'expressió d'una voluntat política per ambdues parts de dialogar, encara que les posicions de sortida són molt allunyades".

La importància del diàleg

Segons el seu parer, amb diàleg, "tot és possible", i considera que en la relació entre Catalunya i l'Estat "no hi ha hagut prou diàleg fins ara". "Tant de bo comenci ara i es busquin les solucions, que sentències judicials, judicialitzacions i tot l'enrenou que hem viscut, no han estat capaços de trobar aquest camí", ha afegit.

Sobre les imatges que s'han vist en el Mobile World Congress a Barcelona amb Aragonès, Sánchez i el rei Felip VI, i la d'avui de reunió entre els presidents dels governs espanyol i català, ha assenyalat que es venia d'"un desacord tan gran, d'una judicialització tan espessa de la política, de tanta xerrameca buida, de tanta amenaça, de tanta arenga, que els gestos més normals semblen extraordinaris".

"Aragonès fa el que ha de fer"

"El president Aragonés està fent el que ha de fer. Una cosa són les reivindicacions i les posicions polítiques que cada un pot tenir, i una altra és el paper institucional que ha de jugar com a representant de tot el poble català, dels que són sobiranistes i dels que no ho són, i també el rol institucional d'una persona que s'ha de relacionar amb normalitat amb la resta d'institucions, i les institucions de l'Estat són allà", ha afegit.

Per a Andoni Ortuzar, "cal tenir educació i mantenir aquesta relació institucional el més normalitzada possible". "Entenc que hi deu haver gent a Catalunya que això els grinyoli, però crec que està fent bé (el president)", ha apuntat.

 

Foto principal: El president del PNB, Andoni Ortuzar / Europa Press