El president del Gipuzko Buru Batzar (GBB) del PNB, Joseba Egibar, ha afirmat que la celebració del referèndum a Catalunya i que es respecti el resultat del mateix "pot ajudar i molt a la democratització de l'Estat espanyol".

"Ara com ara l'Estat espanyol està responent amb la negativa i la prohibició. El governant que té por del resultat d'un referèndum, té por a conèixer la veritat", ha afegit.

Egibar participa aquest dissabte a Bilbao en un acte a suport al referèndum de Catalunya, amb les intervencions de Maddalen Iriarte (EH Bildu), Zelai Nikolas (Gure Esku Dago), Jordi Sànchez (ANC) i Joan Tardà (ERC) i Jordi Turull (portaveu del Govern).

En declaracions prèvies a la seva intervenció en la taula rodona, el dirigent jeltzale ha indicat que l'Estat espanyol té "perfecte dret a expressar-se, a intentar convèncer tots els catalans perquè continuïn pertanyent a Espanya", per la qual cosa ha destacat que "hauria de fer la seva pròpia oferta" i que "els catalans decideixin".

Segons el seu parer, el referèndum és un instrument "plenament democràtic per resoldre els conflictes polítics".

"Al conflicte polític no se li pot plantejar reiteradament la negativa i la prohibició. Ha de donar una sortida i el consultar a la ciutadania per a un governant és la clau", ha agregat.

En aquest sentit, ha apuntat que "vetar el dret de la ciutadania a expressar-se, és caminar just en la direcció contrària al que pot ser un exercici d'aprofundiment democràtic".

"És una democràcia rígida absolutament pètria la que s'està presentant a una alternativa que és aprofundiment democràtic", ha retret.

Preguntat sobre si hi haurà consulta l'1 d'octubre, Egibar ha indicat que els dirigents catalans els han traslladat la seva confiança que se celebri: "Ells volien un referèndum pactat, però no ha estat possible perquè a l'altre costat de la taula no s'asseu l'Estat espanyol i es refugia en la negativa", ha lamentat.

Finalment, ha afirmat que "la decisió, quan l'adoptin amb el projecte de llei corresponent, tot apunta que se celebri (la consulta)".

"L'Estat espanyol no sé quins ressorts pot tenir, tret dels de força, per impedir que el referèndum se celebri," ha conclòs.