El líder del PNB, Aitor Esteban, ha argumentat que el seu partit votarà No a la investidura del socialista Pedro Sánchez perquè l'acord entre PSOE i Ciutadans no implica cap compromís amb Euskadi. Tampoc n'han arrencat cap en la ronda de contactes bilaterals. En la seva intervenció, Esteban ha recordat a Pedro Sánchez que ha pactat amb un partit que "ha nascut en contra dels nacionalismes" i s'ha preguntat si "cal que un acord d'investidura negui la possibilitat de consultar catalans i bascos sobre el seu futur".

En aquest sentit, el portaveu nacionalista ha apuntat que tard o d'hora s'haurà de millorar la quota d'autogovern i ha collat Sánchez perquè expliqui quin és el model d'Estat espanyol que defensen els socialistes. "S'equivoquen si creuen que al País Basc no hi ha un problema polític. Som o no una nació?", ha interrogat.

Catalunya, monopoli de l'agenda

En els darrers anys, la qüestió catalana ha desplaçat del debat públic d'Euskadi i les seves circumstàncies. Així ho ha reconegut Esteban des de l'hemicicle. Tot i així, el nacionalista ha retret als socialistes que hagin renunciat "a ser un actor clau a Catalunya: no poden fer oïdes sordes a un problema que s'enquistarà més", ha advertit.

Els nacionalistes, gent d'ordre

Malgrat tot, el portaveu del PNB al Congrés ha explicitat la voluntat d'arribar a un acord amb els socialistes. Això sí, sempre que el nou govern assumeixi alguns compromisos. "Els nacionalistes complim amb la nostra paraula i més lleïalment que els partits estatals", ha assegurat Esteban. Des del PSOE, Pedro Sánchez li ha recollit el guant: "També els estem esperant", ha dit.