El PNB d’Iñigo Urkullu ha aconseguit ampliar la seva majoria a Euskadi de 27 a 29 diputats i ahir mateix, enmig d’un ambient d’eufòria a Sabin Etxea, va donar per obert el ball de pactes per a la propera legislatura; mentre EH Bildu ha resistit amb 17 escons com a segona força tot i la pèrdua de suports arran la irrupció dels 11 diputats d’Elkarrekin Podemos al Parlament.

Les eleccions basques han confirmat el pitjor resultat dels socialistes a Euskadi, que passen de 16 a 9 escons, i igual que el PP, que en perd un i es queda amb 9, continua la caiguda de vot.

PNB dialogarà amb tots els partits

El discurs moderat del PNB i l'estratègia de mantenir les distàncies amb el debat independentista català ha donat bon resultat a Urkullu que, a més d'enfilar-se fins a 29 diputats, ha aconseguit imposar-se a les tres províncies basques millorant el resultat percentual i absolut arreu –inclòs Guipúscoa on fa quatre anys Bildu va aconseguir el primer lloc en percentatge de vot tot i empatar en escons–.

Urkullu ha anunciat que demà mateix començarà a dialogar amb "tots els partits" per donar al govern basc “estabilitat i fortalesa”.

El repartiment d’escons no només garanteix la presidència per a Urkullu –atès el particular sistema d’investidura d’Euskadi on no hi ha el vot en contra del candidat–, sinó que podrà escollir socis: qualsevol dels grups li garanteix la majoria absoluta situada en 38 diputats.

Otegi: l'assalt als cels

Precisament, el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, s'oferia aquesta mateixa nit al PNB per formar “una gran majoria de país que consolidi un Govern de progrés en l’àmbit nacional i el social”.

Rebut amb aplaudiments i crits d’independència, Otegi s'ha permès ironitzar sobre les previsions que apuntaven que Podemos podia desbancar els abertzales, i ha proclamat en eusquera i castellà: “l’assalt als cels comença el dia d’avui”.

EH Bildu no ha recollit la reacció de suport que reclamava arran la inhabilitació d’Otegi que li ha impedit ser cap de llista, però sí que ha resistit l’empenta amb què irrompia Podemos als comicis bascos. Amb tot, ha perdut 4 escons i la primera posició aconseguida a Guipúscoa fa quatre anys.

Podemos, decebuda

En tercer lloc s’ha situat la candidatura morada encapçalada per Pilar Zabala. Ahir al vespre la candidata de Podem, tot i subratllar la fita “històrica” d’aconseguir 11 diputats en aquests primers comicis bascos, no podia dissimular una certa expressió de decepció després que la victòria aconseguida a les generals i les enquestes que l’havien situat en un frec a frec amb Bildu li havien permès somiar a convertir-se en líder de l’oposició.

Podem va convocar la nit electoral a Bilborock, una vella església convertida en sala de concerts, des d’on va avançar que el seu repte serà “articular una majoria social nova”.

El PSE es desploma

Més ensopida encara era la imatge que oferia la seu del PSE. La seva cap de llista Idoia Mendia acabava de comprovar com els socialistes, que fa set anys aconseguien situar Patxi López a la lehendakaritza, recollien el pitjor resultat de la seva història al Parlament basc.

Després de passar de 16 a 9 diputats, la candidata del PSE ha atribuït el resultat a la irrupció de noves forces polítiques a l’escenari basc i al descens de la participació. Els socialistes, però, confien que la política de pactes del PNB li atorgui protagonisme en la nova legislatura. Mendia va subratllar ahir mateix que els resultats obligaran a “dialogar i buscar acords”.

PP baixa resistint

Un dels primers a comparèixer davant dels periodistes va ser el candidat del PP, Alfonso Alonso, que aquesta nit electoral ha vist com el seu partit perdia un diputat més i quedava amb 9 escons. Tot i que aquest descens confirma la tendència de pèrdua de suports que experimenta des del 2001, el PP ha aconseguit en aquests comicis un millor resultat que el que li auguraven les enquestes.

Des de la capital alabesa, la circumscripció on el PP obté el millor resultat i reté els seus cinc escons de fa 4 anys, Alonso ha pronosticat que els resultats d’ahir al vespre eren “un punt d’arrencada” per a una alternativa constitucionalista. “Era un dia complicat i hem estat a punt de treure el desè escó, però hem mantingut molt bé el resultat i avui el PP és molt més fort del que era ahir”, ha assegurat.

Alonso ha tingut encara una estona per dedicar un tuit a Ciutadans que no ha aconseguit cap diputat en la nit electoral ni a Euskadi ni a Galícia.