El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha reivindicat el reconeixement d’Euskadi com a nació i ha defensat “una relació de bilateralitat amb l’Estat”, com la que Espanya proposa a Gibraltar. Ho ha fet a l’acte polític que el PNB ha celebrat a Bilbao en motiu de l’Aberri Eguna, el dia de la pàtria basca.

Ortuzar ha fet un “oferiment solemne i sincer” a l’esquerra abertzale i al sindicat ELA (Eusko Langileen Alkartasuna) per col·laborar en la construcció d’una nació basca. Ha reivindicat la relació de bilateralitat entre Euskadi i l’Estat espanyol, i s’ha preguntat “per què si s’ofereix des de Madrid la cosobirania a Gibraltar, no la podem tenir nosaltres els bascs”.

Ortuzar EFE 2

“Mai Euskadi ha estat més nació que a dia d’avui, i mai el nostre poble havia estat tan autogovernat per institucions fidels al país”, ha sentenciat el president del PNB. També ha demanat als seus militants autoestima i confiança per avançar tots junts cap a “un nou estatus que reconegui Euskadi com una nació”.

Segons ha dit, Euskadi ha de ser un “subjecte polític en peu d’igualtat” amb l’Estat espanyol, i ha fet una crida a la unió de forces amb la finalitat d’una nació basca. Segons Ortuzar, “ha arribat l’hora de construir ponts entre els abertzales”, però al mateix temps ha criticat que, en els quaranta anys en què el PNB ha fet construcció nacional, l’esquerra abertzale ha fet “destrucció nacional”.

Ortuzar EFE

Per aquest motiu ha fet una crida que es posicionin “al costat de la democràcia” i respectin “les diferents maneres que un té de sentir-se basc”. A l’acte també hi ha intervingut el lehendakari, Iñigo Urkullu, que ha defensat “la validesa del model del PNB” i ha demanat seguir treballant “amb constància” en una estratègia de construcció progressiva de la nació basca.

A la celebració de l’Aberri Eguna, Ortuzar i Urkullu han estat acompanyats de l’executiva del partit, els consellers del Govern basc, i representants d’altres institucions. A l’acte, que s’ha fet a la plaça Nueva de Bilbao, hi han assistit milers de simpatitzants i afiliats del partit.