Les seleccions basques de pilota i surf són considerades oficials i podran participar en competicions internacionals, després que el Congrés hagi acceptat una esmena del PNB a la Llei de l'Esport. La Comissió de Cultura i Esport del Congrés ha aprovat aquest dimarts aquesta esmena pactada pel PSOE i el grup basc, que oficialitza les seleccions d'esports amb un lligam històric i social. El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha celebrat la decisió del govern espanyol i ha assegurat que "l'esport basc ha fet un primer pas de gegant, un pas molt simbòlic i molt important cap a l'oficialitat de les seleccions esportives basques". Segons ha afirmat, la seva petició respon a "un clam popular" que fa anys que defensen des del partit. "De fet, l'anomalia no és aquest reconeixement, sinó el que passava fins ara: que un esport que va néixer en un territori concret i que està arrelat a aquest territori no pogués participar de forma oficial a les competicions més importants", ha afegit Ortuzar.

L'esmena a l'article 44 de la Llei de l'Esport

L'article 44 de la Llei de l'Esport assenyala en un punt que "les federacions esportives autonòmiques podran participar directament a l'àmbit internacional, si la Federació internacional corresponent contempla la seva participació en el cas de modalitats o especialitats esportives amb arrelament històric i social a la seva respectiva comunitat autònoma". També les permet "en el cas que la Federació autonòmica hagués format part d'una Federació internacional abans de la constitució de la Federació espanyola corresponent". "En aquests supòsits, la participació de la federació esportiva autonòmica en competicions oficials internacionals es produirà amb l'acord previ amb el Consell Superior d'Esports. Aquest acord comportarà el suport conjunt a la integració de la federació autonòmica a la Federació internacional", continua el text. L'esmena incorpora a la norma un dels compromisos de l'acord d'investidura que van signar Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar. En concret, l'acord pactat deia que el govern obriria "vies per promoure la representació internacional d'Euskadi en l'àmbit esportiu i cultural.

El PNB celebra l'avenç, però exigeix més

Per la seva part, el portaveu del PNB, Andoni Agirretxea, ha mostrat el seu suport a la llei, encara que ha assenyalat que "té una base competencial errònia". En aquest sentit, ha afirmat que les aspiracions del partit "no estan plenament satisfetes" i que "continuaran treballant per aconseguir que el reconeixement sigui ple i arribi a totes les modalitats esportives". Tot i això, Agirretxea ha apuntat que el contingut de la llei "avança molt". "És una matèria que no és només una reivindicació política, sinó esportiva i social i és un pas a una realitat. No és un pas a la confrontació, és un pas a la col·laboració i necessari al món de l'esport". Segons Agirretxea, aquesta norma obre un camí que és "fonamental" perquè el món de l'esport "així ho exigeix".