El PNB ha dedicat poc més d'un minut - dels 30 dels quals disposava- a la seva intervenció en el debat de la moció de censura contra el govern espanyol presentada per Vox perquè la considera "un disbarat" i no vol contribuir a donar-hi protagonisme. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, n'ha criticat "l'ús espuri" i ha considerat que Santiago Abascal ha estat "el candidat per eliminació": "És el no candidat", ha afegit. Esteban també ha carregat contra la formació d'ultradreta perquè no aspira a què el seu candidat sigui investit ni aconseguir el suport de cap grup polític, sinó que busca "minuts de televisió" per sembrar la discòrdia i l'odi. En el seu torn de rèplica, el líder de Vox ha acusat el PNB de ser "els nens mimats del bipartidisme".

Esteban ha criticat que Vox s'hagi dedicat a "dir que el govern de Franco va ser millor que l'actual" o "que s'ha d'il·legalitzar partits". També ha considerat que aquesta moció de censura "enmig de la pandèmia" és "inútil", i més quan es planteja amb el propòsit de convocar eleccions abans d'acabar l'any, "que encara complicaria més" la situació que viu el país. "El PNB no contribuirà a donar protagonisme a aquest disbarat", ha reblat.

Tot i que la intervenció d'Esteban ha durat només un minut, Abascal no ha estalviat el seu torn de rèplica des de la tribuna. Ha criticat que el PNB s'alci amb el nom de grup parlamentari basc al Congrés i ha assegurat que "això també canviarà, aviat o tard". Els ha acusat també d'actuar en la política com "extorsionadors, amb aires educats i ben vestits" i ha afirmat que "representen la traïció com a forma de fer política".