El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha valorat "el gest i la paraula" de Pedro Sánchez en considerar-los un soci estratègic, però ha assegurat que al seu partit estan "una miqueta enutjats" i "amb la mosca darrere l'orella" per l'incompliment d'acords anteriors amb l'Executiu central, i ha demanat el president del govern espanyol que "es posi les piles, perquè fins ara no s'ha demostrat en fets la voluntat política expressada". Ha acusat Podemos de "distorsionar" les relacions entre les formacions i ha instat Sánchez a donar "un cop de puny a la taula del Consell de Ministres".

Ortuzar ha analitzat d'aquesta manera, en una entrevista amb la SER, les manifestacions realitzades aquest dimecres al Ple del Congrés pel president espanyol Pedro Sánchez, qui ha insistit que el PNB és soci "prioritari" i "estratègic" per a la governabilitat de l'Estat espanyol i per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per a 2021, i ha assegurat que li estén la mà per acordar esmenes.

"S'ha de demostrar que això és així. A un ja no el consola que el qualifiquin de soci estratègic si no va acompanyat de fets; estem una miqueta enutjats, perquè a l'hora de preparar les esmenes als Pressupostos hem fet un repàs dels compromisos anteriors firmats fa dos anys i fa un any, i el grau de compliment deixa molt a desitjar", ha assenyalat.

Sobre l'entrada en joc d'EH Bildu en la negociació pressupostària, Ortuzar ha assenyalat que el PNB continua sent "molt rellevant", i encara que no són "suficients", sí que són "imprescindibles", i no posen "cap pega" a la negociació amb tots els partits. "L'únic que demanem és clarificació i regles de joc nítides en les quals tots estiguem en igualtat de condicions i no tinguem la sensació que estem en una espècie de subhasta", ha matisat.

"Un cop de puny a la taula del Consell"

Segons el seu parer, el PNB "no es mereix això", perquè ha estat un soci "honest i lleial". Ha considerat "sorprenent" l'actuació de Podemos en esmenar el mateix projecte pressupostari del govern espanyol, i ha dit que si ell fos Pedro Sánchez donaria "un cop de puny" sobre la taula del Consell de Ministres, perquè "així no es pot continuar; Podemos està distorsionant les relacions amb altres partits polítics, en aquest cas amb el PNB".

"Quan un entra al govern ho fa per allò bo i per allò dolent. Entrar en un govern és prendre decisions, assumir compromisos i també fer renúncies. No es pot estar a l'hort i a la vinya i això és el que fa la sensació que vol fer Podemos", ha afegit.

Ha mostrat la seva esperança en què el PNB no hagi d'adoptar una decisió "tan dràstica" com seria la de votar no als Pressupostos, perquè "la situació global no està per a això", en un moment en el qual les institucions han de tenir pressuposats, del qual és "ferm partidari" el seu partit, i ha reclamat: "Comencem ja a negociar d'una santa vegada".