El PNB està a punt de fer història a les eleccions del proper 12 de juliol, segons una enquesta d'El País. El sondeig li atribueix una victòria àmplia, amb 32 escons en un parlament de 75, que igualaria el millor resultat del partit en democràcia. El candidat del PNB, Iñigo Urkullu, s'apropa a la marca de 1984, quan Carlos Garaikoetxea va aconseguir el 42% dels vots i 32 escons. Urkullu, que ha anat guanyant terreny a cada comici, es quedaria, segons aquesta hipòtesi, a sis escons de la majoria absoluta.

La coalició PNB-PSE, reforçada

La intenció de vot dibuixa una cambra en la qual el PNB i PSE podrien tenir fins a 44 dels 75 escons, quan ara estan un per sota de la majoria absoluta. També confirma a l'esquerra abertzale, amb Maddalen Iriarte al capdavant, com el principal partit de l'oposició, encara que s'aprecia un cert estancament i el sondeig només preveu que sumi un nou escó, passant dels 18 actuals a 19. L'enquesta dona bons resultats per a la proposta d'Elkarrekin Podemos d'articular una coalició d'esquerres amb EH Bildu i el PSE, baixant tres dels quatre escons que pot recuperar el PSE.

També auguren la victòria del PNB El Mundo i La Razon en les seves enquestes respectives. Tant el PNB com el PSE, que han governat en coalició la passada legislatura, reforcen la seva posició i són els únics clarament a l'alça segons una enquesta de Sigma Dos per al primer rotatiu.

El sondeig atorga al partit d'Iñigo Urkullu un resultat que reforça clarament la seva posició respecte als resultats de 2016, passarien a tenir entre 34 i 35 escons, davant els 28 del 2016. Un resultat històric en el Parlament Basc, que ni tan sols van aconseguir en l'època en què es presentaven en coalició amb EA. El PSE surt també reforçat. Idoia Mendia i els seus passarien a tenir 11 escons, dos més que el 2016. Els socialistes aconsegueixen la tercera posició, -per darrere d'EH Bildu, que podria perdre un escó respecte a 2016 i quedar-se amb 17-, en detriment d'Elkarrekin Podemos que passa al quart posat, en passar dels 11 de la legislatura anterior en comptar només amb 6 o 7 a partir del 12-J.

PP+C's, a la baixa

La Raó destaca que encara que els d'Urkullu milloren els seus resultats, continuen necessitant pactar per mantenir-se en el poder. L'enquesta, apunta que la principal novetat és la coalició PP+Cs, que no només no aconsegueix millorar els resultats d'ambdues formacions de 2016, sinó que ha perdut força en l'última setmana. El sondeig mostra també com Vox podria aconseguir un representant en el Parlament basc per primera vegada.

El sondeig - realitzada fins al 28 de juny- situa el PNB entre els 31 i 32 escons (28 el 2016) i un 39,9% dels vots. Els abertzales, amb Maddalen Iriarte al capdavant, tot just varien les seves xifres i en aquesta ocasió obtindrien entre 17 i 18 escons (18 el 2016) i un 21,5% dels sufragis (21,1 fa quatre anys). Qui sí que surt reforçat és el PSE, que passa de quarta a tercera força al País Basc. La formació encapçalada per Idoia Mendía se situaria ara, segons el sondeig, entre els 10 i els 11 escons (9 el 2016) i un 14,4% dels vots, 2,5 punts més.

Quant a caigudes, una de les més significatives és la de Podemos, que es deixa en aquests quatre anys entre dos i tres escons. uienes també cauen són PP i Ciutadans, que tampoc no rendibilitzen la nova coalició constitucionalista PP+Cs. En solitari, els populars van obtenir el 2016 un 10,1% dels vots i 9 escons, mentre que els taronges amb prou feines van aconseguir un 2% de les paperetes. Ara, junts i encapçalats per Carlos Iturgaiz, la nova marca amb prou feines aconsegueix el 8,8% dels vots i aconseguiria entre 6 i 7 diputats.

Feijóo obtindria la quarta majoria absoluta consecutiva

La gestió de la pandèmia del coronavirus ha acabat per apuntalar el lideratge d'Alberto Núñez Feijóo a Galícia, segons les dades que es desprenen del sondeig d'El Mundo, amb 40 o 41 escons a una setmana de la celebració de les eleccions, amb el 48, 1% dels vots (ara té 41 diputats i el 47,6%). Davant la fortalesa de PP, PSOE i Unides Podem, tot just guarden alguna esperança de poder prendre-li el poder a Feijóo mitjançant una aliança en la qual s'inclouria també el BNG.

El PSOE ha perdut quatre punts i mig, baixant de l'24,1% a l'19,6%. Ara ni tan sols tindria assegurada la segona plaça a les eleccions, amenaçada per un BNG que aconsegueix en el sondeig el 19,2%.

Fora de el futur Parlament hi quedarien Vox i Ciutadans. El PP de Feijóo acapara els vots de tota la centredreta i tan sols deixaria a Ciutadans l'1% i a Vox el 2%, percentatges totalment insuficients per aconseguir representació.