El PNB s'abstindrà en la investidura de Pedro Sánchez aquest dimarts. Així ho ha anunciat Aitor Esteban en el seu discurs en el debat. “El nostre vot serà l'abstenció”, ha assenyalat, lamentant que els socialistes no “s’hagin esforçat prou" per aconseguir el seu suport.

El diputat basc ha lamentat que des del PSOE s’hagi donat per fet que votarien 'sí' a la investidura de Pedro Sánchez “des de la seva suposada superioritat” i que des del PSOE no hagin propiciat cap contacte les dues darreres setmanes. “Respectem el que és diferent, però els socialistes han de posar-hi més de la seva part”.

Esteban ha instat Sánchez a escoltar “els milions de ciutadans que demanen canvis” i a buscar els suports necessaris per ser investit. Segons Esteban, en els comicis del 28-A i el 26-M el missatge que va emetre la ciutadania va ser clar: no vol un tripartit de dretes, ni un govern de majoria absoluta. 

El portaveu del PNB ha demanat a Sánchez que sigui valent, faci un pas flexible endavant i accepti que no té majoria absoluta a canvi del seu suport perquè no es poden sumar a un “contracte de mera adhesió”. “Pedro Sánchez ha de ser conscient que només té 123 escons i que per sumar cal cedir", ha remarcat en el seu discurs. I li ha advertit: "l'avarícia trenca el sac".

"L'abstenció del PP i Cs no donarà estabilitat al país"

El dirigent basc, que s’ha mostrat sorprès per la insistència de Sánchez en demanar l'abstenció als que l’han qualificat de “mafiós”, també ha advocat per la recerca del diàleg en l'inici de la seva intervenció després de lamentar que “hàgim oblidat com hem arribat fins aquí" i "de la foto de Colón".

En aquest sentit, s’ha referit a Pablo Casado i Albert Rivera, del PP i Cs, i ha assegurat que ja s’han posicionat com a “irreconciliables rivals de Sánchez”.  A més, ha alertat que aquesta abstenció no solucionaria el problema de fons, perquè “no hi hauria majoria per als pressupostos generals de l’Estat”.  

El diputat també ha exigit al PSOE arribar a acords amb celeritat per donar resposta a les demandes de les comunitats autònomes. "No es fan polítiques des de fa setmanes des del govern central", ha lamentat Esteban. El dirigent del PNB ha pressionat Sánchez argumentant que una nova convocatòria electoral demostrarà que els dirigents actuals no poden assumir responsabilitats de govern i li ha advertit al socialista que “al setembre serà tard”.

Sánchez té clar que vol governar amb Podem

Sánchez ha agraït al PNB el to i el contingut, "per ser el primer intervinent que parla sobre els continguts i propostes" que va fer ahir el president en funcions durant el seu discurs. 

“Jo ja he triat, senyoria”, li ha dit Pedro Sánchez a Aitor Esteban. “El soci preferent amb el qual jo vull governar i cooperar és Unidas Podemos, amb vostès també”, s'ha dirigit al portaveu del grup basc: “Vaig proposar govern de coalició, per primera vegada en la història d'Espanya. Per tant, em podrà reconèixer que ho estic intentant”, ha dit durant la seva intervenció.

Per contra, Sánchez ha assegurat "entendre" que el PNB s'abstingui, i ha agraït que "si més no, no votin en contra" de la investidura. "Podrà criticar-me el poc èxit de les negociacions, però no que no ho hagi intentat", ha conclòs.