La situació d'interinitat que viu el Tribunal Constitucional des de l'any 2018 encara s'allarga més. El PP i el PSOE han estat incapaços de posar-se d'acord sobre la renovació de càrrecs en el Consell General del Poder Judicial però, ara s'afegeix un altre contratemps. El magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Alfredo Montoya ha presentat aquest dimecres un escrit al president, Pedro González-Trevijano, en què renuncia continuar integrant el tribunal per motius de salut. Escollit membre del TC a proposta del Senat el 2017, el també catedràtic de Dret del Treball ha formalitzat la seva renúncia després de portar uns mesos de baixa per malaltia.

Montoya s'escull pel Senat

El president del TC, Pedro González Trevijano, que també hauria de ser renovat, ha acceptat la decisió del magistrat Montoya, de 85 anys i enquadrat a l'ala conservadora del tribunal, i el seu cessament serà publicat els propers dies al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), segons informa el TC en un comunicat. També s'ha informat el president del Senat, Ander Gil, de la sortida d'Alfredo Montoya, ja que el nomenament pertanyia al torn de la Cambra Alta.

Situació provisional

El ball de cadires és notori. La renúncia d'aquest magistrat arriba en un moment en què el tribunal de garanties té quatre jutges pendents de renovació més: tres conservadors -el president, Antonio Narváez i Santiago Martínez Vares- i un progressista, el vicepresident, Juan Antonio Xiol. La seva renovació competeix al govern espanyol i al Consell General del Poder Judicial, que precisament té previst reunir-se el 8 de setembre que ve per debatre el nomenament de dos nous magistrats del Constitucional, que hauran de comptar amb el suport d'almenys 12 dels 21 vocals.

El ple se celebrarà cinc dies abans que s'acabi el termini que té el CGPJ per nomenar aquests dos magistrats, segons la reforma legal que va aprovar la setmana passada el Senat, impulsada pel PSOE i tramitada per via d'urgència. Martínez Vares va arribar al tribunal de garanties el 2017 a proposta del PP després de rebre l'aval de les tres cinquenes parts del Senat en virtut d'un pacte a què van arribar PP i PSOE.