Les suposades vinculacions dels partits independentistes amb entorns prorussos van aixecar polseguera sobretot arran de les declaracions del líder d'ERC a Madrid Gabriel Rufián, que va carregar contra l'entorn de Carles Puigdemont per aquests vincles que s'havien insinuat. Uns dies després d'això, però, van ser els republicans els que es van explicar pel seus suposats contactes amb el govern rus, arran de l'aparició d'una fotografia d'Oriol Junqueras i els eurodiputats republicans amb l'eurodiputada letona Tatjana Ždanoka, coneguda pel seu suport al govern de Vladímir Putin i per haver-se negat a condemnar l'agressió russa a Ucraïna. Els republicans s'havien reunit amb ella perquè hi compartien grup, Els Verds/ALE, però ara l'eurodiputada l'ha abandonat. 

Segons ha explicat en un comunicat el grup europarlamentari, Ždanoka ha abandonat el grup aquest dilluns: "Agraïm el seu treball i les seves contribucions durant els 18 anys al grup Verds/ALE, i li desitgem el millor", apunta l'escrit, on relaten que malgrat les repetides crides, la diputada letona es va negar a condemnar la invasió d'Ucraïna per part de la Federació Russa: "Aquest desacord fonamental fa impossible mantenir la nostra llarga col·laboració amb ella dins del Grup dels Verds/ALE.

En el comunicat també aprofiten per subratllar que el grup d'Els Verds/ALE és un defensor del dret d'autodeterminació i els drets de les minories, "inclosa la minoria de parla russa a Letònia", però també defensen la pau, el diàleg, la democràcia i els drets humans: "Creiem que res pot justificar una invasió militar que viola els drets humans i el dret internacional. En conseqüència, els eurodiputats del grup condemnen fermament la invasió d'Ucraïna de Putin.

La fotografia d'Oriol Junqueras amb la diputada està presa poc després de l'indult parcial que li va permetre abandonar la presó i viatjar a Estrasburg. També hi apareix Raül Romeva i els eurodiputats Diana Riba i Jordi Solé. Des de la formació republicana, quan va sortir la fotografia, van explicar a ElNacional.cat que les reunions amb eurodiputats d'Els Verds són "normals i públiques", i van explicar que davant la posició de Ždanoka respecte a Putin, Els Verds ja li havien demanat que abandonés el grup.

No Inscrits: amb Junts

Ara, d'acord amb el que ha anunciat la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, la diputada prorussa passa al grup dels No Inscrits, el grup que acull diputats sense grup propi on actualment hi ha els eurodiputats de Junts per Catalunya: Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Els eurodiputats de Junts havien demanat formar part del grup Els Verds/ALE, però van retirar la petició perquè diversos partits del grup s'oposaven a la seva entrada.