Després de la carregada del diputat d'ERC, Gabriel Rufián, contra el president a l'exili, Carles Puigdemont, pels suposats contactes amb espies russos de què l'acusa la Guàrdia Civil, ara són els republicans, els qui han hagut de sortir a donar explicacions pels contactes amb l'entorn del govern rus. Ha estat arran de l'aparició d'una fotografia del president d'ERC, Oriol Junqueras, i els eurodiputats del seu partit amb l'eurodiputada letona Tatjana Ždanoka, coneguda pel seu suport al govern de Vladimir Putin i per haver-se negat a condemnar l'agressió russa a Ucraïna. La imatge correspon a una reunió que van mantenir a Estrasburg el passat 6 de juliol. L'eurodiputada letona forma part a l'Eurocambra del grup de Els Verds/ALE al qual pertany també Esquerra.

La fotografia està presa poc després de l'indult parcial que va permetre a Junqueras abandonar la presó i viatjar a Estrasburg. També hi apareix Raül Romeva i els eurodiputats Diana Riba i Jordi Solé. Des de la formació republicana s'ha assegurat que les reunions amb eurodiputats de Els Verds són "normals i públiques" i es puntualitza que el suport de Ždanoka a Putin i la negativa a condemnar la invasió d'Ucraïna en una resolució de l'Eurocambra no es correspon amb el posicionament del grup de Els Verds, per la qual els seus responsables li han demanat que l'abandoni.

La publicació d'aquesta imatge ha provocat una immediata resposta des de Junts, el secretari de política internacional de l'executiva, Aleix Sarri, ha retret que fa vuit anys que els eurodiputats republicans comparteixen grup amb una diputada que legitima la invasió russa. "Una setmana de creuada que acaba amb un ridícul antològic", retreu Sarri en una piulada en referència a la polèmica que s'arrossega des de dimarts de la setmana passada arran de les paraules de Rufián contra els supostas contactes de l'entorn de Puigdemont.

Captura de Pantalla 2022 03 23 a les 13.15.11

Sarri aprofita l'aparició de la imatge, que ha avançat el digital The Objective, per recordar l'efecte negatiu d'aquesta vinculació amb l'eurodiputada letona i sobre els quals havien estat advertits. "No es va voler escoltar i se la va protegir a consciència", retreu Sarri que recorda que l'eurodiputada no ha condemnat la invasió russa i que, a més, va participar com a observadora per "legitimar la invasió russa del 2014".

Captura de Pantalla 2022 03 23 a les 13.09.38

De fet, Sarri assegura que es va utilitzar aquest vincle per desprestigiar l'1-O. Davant d'aquesta situació, assenyala que els retrets dels republicans contra Puidgemont "agafen una nova dimensió". "Que curtes les cames de la intoxicació", exclama.

Captura de Pantalla 2022 03 23 a les 13.09.49