“A Catalunya hi ha un règim de castes: la de primera, i la de segona”. Així ha encetat la diputada del Partit Popular (PP), Dolors Montserrat, el primer ple ordinari del Congrés dels Diputats, on es debaten dues proposicions no de llei del PP i Ciutadans sobre la unitat d’Espanya. Podemos i les confluències, Compromís, el Partit Nacionalista Basc (PNB), ERC i DiL han afirmat que hi votaran en contra. Per bé que les propostes tindran el vot afirmatiu de PP i C’s, i l'abstenció del PSOE en la dels populars, i el vot afirmatiu socialista en la dels taronges. 

Segons Montserrat, durant els darrers anys “s’ha saquejat Catalunya envoltats en l’estelada”. Per aquest motiu ha demanat que no avantposin un projecte que ha titllat de “rupturista”, a la Constitució. Alhora, ha afegit que “en un món real no hi caben les imposicions.  Al seu torn, el líder de C’s, Albert Rivera, ha assegurat que venien a “demanar que es respectés allò que sembla obvi”, en tant que “la igualtat no es negocia”. Segons Rivera, són a l’article número 1 de la Constitució, i la unitat d’Espanya.

Així mateix, el líder de Ciudadanos ha assegurat que “l’Estat no descansaria més sobre els nacionalistes”, mentre afirmava que “el dret d’autodeterminació es correspon amb la Carta de Nacions Unides” en referència “a pobles oprimits i minories religioses”. El líder dels taronges creu que “no és el cas” de Catalunya, i que aquest punt només està recollit a la “Constitució d’Etiopia", amb qui no creu "que ens haguem d’assemblar”. Segons ha dit, "reclamar-lo seria com creure que no hi ha autogovern o democràcia" a l'Estat Espanyol. Finalment, ha asegurat que el projecte espanyol "no era identitari, sinó civil", defensant la reforma constitucional al llarg del seu parlament.

A aquests efectes ha contestat el cap de llista del PNB, Aitor Esteban, que li ha demanat “que llegeixi més”, ja que “Alemanya es va reunificar en base a aquest dret". Esteban ha indicat que Catalunya era “l’excusa que buscaven alguns” per “amagar” qüestions com l’atur. Així mateix, ha afirmat que era “absurd i gratuït” que en la seva proposició no de llei el PP titllés de “règim totalitari” el procés català.  També ha demanat al PSOE que cités “un sol país democràtic” on hagués votat tothom. “Deu ser que Regne Unit i Canadà són pitjors que el país d’Al-Assad”, ha conclòs.

La batalla del relat, “una victòria”

El representant de Compromís ha defensat els sobiranistes, afirmant que la independència de Catalunya “només preocupa un 0’2% dels espanyols”, alhora que “al 53% dels ciutadans” els amoïna l’atur, fet davant del qual s’ha mostrat indignat “per iniciar un ple de legislatura” amb aquesta qüestió. Així doncs, ha cregut que el procés era “utilitzat amb fins electoralistes”.

També molest es trobava el cap de llista de DiL, Francesc Homs, qui ha expressat les dificultats per reformar l’Estat, ja que el Tribunal Constitucional “es va carregar l’Estatut”. Ara bé, Homs assegura que és “una victòria” que es debati aquest tema al primer ple del Congrés. “Digues de què presumeixes, i et diré qui ets”, deia per tractar d’il·lustrar el fet, afegint que PP i C’s “guanyaran la votació, però de forma simbòlica”. Finalment, el diputat de DiL ha afegit que les forces sobiranistes “vencien la batalla del relat”, mentre que els defensors de la Constitució “no convencien”.

Dret a decidir i Parlon

El líder d’ERC, Joan Tardà, ha repetit fins a diversos cops que “la democràcia és imbatible”, en al·lusió que “vostès parlen d’utilitzar tots els mecanismes per impedir el dret a decidir”, mentre que "els ciutadans de Catalunya usaran la resistència pacífica". Aal seu torn, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha retret a C's que van quedar "sisens" i junt amb PP van perdre les eleccions a Catalunya. Així mateix, ha instat "a escoltar Núria Parlon", candidata del PSC i alcaldessa de Santa Coloma, que "està a favor del dret a decidir".