La Fiscalia ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que deixi sense efecte la inadmissió del recurs que el president Carles Puigdemont i l’exconseller Torni Comín van presentar al tribunal de garanties i que la sala de vacances del TC va desestimar. De forma excepcional, el tribunal format amb dos magistrats conservadors va resoldre, el 9 d’agost, que desestimava el seu recurs i justificava la seva intervenció perquè els dos polítics catalans havien demanat la mesura cautelaríssima, que implica resoldre una petició de forma urgent. La Fiscalia ha fet públic, aquest dilluns, els arguments del seu recurs de súplica al TC, en els quals sosté que la sala de vacances del TC va actuar “sense cobertura legal”, i demana al tribunal que mantingui els recursos de Puigdemont i Comín pendents de resoldre.

Puigdemont i Comín, a través del seu advocat Gonzalo Boye, van demanar l'empara al TC en considerar que el seu processament pels delictes de malversació agreujada i desobediència, feta pel Tribunal Suprem, ha vulnerat els seus drets fonamentals.

 

La Sala de Vacances, que s'encarrega dels casos urgents durant el mes d'agost, era integrada pels magistrats conservadors César Tolosa i Concepción Espejel, que van desestimar el recurs. La magistrada progressista Laura Díez va fer un vot particular en contra expressant la seva disconformitat per "la urgència" de la decisió, com ara comparteix la Fiscalia. 

Norma incomplerta

En el seu recurs, la Fiscalia afirma que el TC no pot incloure una decisió com la feta amb Puigdemont i Comín “consistent en l’aplicació de normes excepcionals d’urgència a situacions o per a fins que no són urgents”.

La Fiscalia insisteix que la normativa del TC fixa que l’agost és inhàbil i que la sala de vacances només actuarà en casos excepcionals, com ara en persones privades de llibertat. Alhora, indica que encara que una persona demani una mesura cautelar, no significa que el tribunal l’hagi d’acceptar sense més ni més, sinó que cal un raonament i justificació, que —a parer del ministeri fisca— els magistrats que formaven aquella setmana la sala de vacances no han complert.

“En la resolució, el TC no diu res vers la mesura cautelaríssima”, denuncia el ministeri fiscal i hi afegeix: “Els raonaments jurídics recollits en la resolució, no justifiquen degudament, a la vista de la normativa aplicable, la competència de la sala de vacances per adoptar la resolució.”

No poden ser detinguts

A més a més, la Fiscalia argumenta que no existeix cap urgència i reprodueix l’argument de la magistrada del vot particular: “els recurrents no estan en territori espanyol, únic lloc en què poden ser executades les ordres de detenció decretades per les resolucions que han recorregut en empara; els recurrents desenvolupen les seves funcions representatives fora del territori nacional; i cap dels recurrents es troba actualment privat de llibertat”.

El ministeri fiscal hi afegeix que “cal afegir un element subjectiu no descartable: el risc que es tracta de prevenir, depèn de la seva pròpia conducta, en la mesura que només si voluntàriament decidissin entrar en territori nacional, es faria efectiu aquest risc, tractant-se de persones que notòriament fa anys que estan a l’estranger eludint l’acció de l’òrgan judicial que acorda la seva privació de llibertat.”

Sense suport a Puigdemont

Amb tot, la Fiscalia ja avança que el seu posicionament no significa que defensi que els polítics catalans tinguin raó en les seves reclamacions.

La Fiscalia conclou que, al final, “és possible” que el recurs d’empara interposat per Puigdemont i Comín pugui ser desestimat o inadmès, i també que “aquesta Fiscalia no s’oposi a això”. Però, insisteix sobre “la importància transcendental que la inadmissió, si és procedent, sigui acordada per l’òrgan competent, per això resulta directament de l’essència constitucional de la configuració, organització i funcionament de la jurisdicció constitucional”. Per tot això, demana al TC que rectifiqui.