El Tribunal Constitucional ha inadmès a tràmit el recurs d'empara presentat per Carles Puigdemont i Toni Comín contra el seu processament per malversació agreujada i desobediència. La decisió s'ha pres en l'anomenada Sala de Vacances, que s'encarrega dels casos urgents durant el mes d'agost. En aquest context, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha reaccionat dues vegades. "El que no podem dir que el Constitucional no treballa... el recurs el vam presentar el 31 de juliol i ja està resolt... ni un 'judici ràpid' és tan ràpid", ha destacat. En una altra piulada, l'advocat donava a entendre que s'havia assabentat de la resolució a través dels mitjans. "Els mitjans sempre més àgils que Lexnet...".

Turull també reacciona a la notícia

La reacció de Junts per Catalunya a la decisió del Tribunal Constitucional sobre Carles Puigdemont i Toni Comín no s'ha fet esperar. En un missatge al seu compte de Twitter aquest dimecres al migdia, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha denunciat que "fa molts anys que la feina del TC és decorar una estratègia d'Estat contra l'independentisme" i que "aquesta estratègia no tanca per vacances". Uns minuts abans, la Secció de Vacances del TC ha decidit declarar-se competent i inadmetre els recursos d'empara que els eurodiputats de JxCat havien presentat contra la seva ordre de detenció a Espanya.

El TC rebutja els recursos d'empara de Puigdemont i Comín

El Tribunal Constitucional ha inadmès a tràmit el recurs d'empara que van presentar el president Carles Puigdemont i Toni Comín contra les ordres de detenció que va dictar el Tribunal Suprem sobre tots dos per delictes de desobediència i malversació. En una interlocutòria dictada aquest dimecres, consta que la decisió ha estat adoptada per la Sala de Vacances de l'òrgan de garanties per dos vots a favor —els dels magistrats de l'ala conservadora César Tolosa i Concepción Espejel— i un en contra —el de la magistrada del sector progressista Laura Díez—.

La majoria conservadora de la Sala ha declarat la seva competència per conèixer sobre la decisió d'admissió a tràmit cada cop que ha considerat necessari resoldre sobre la petició –a través d'una mesura cautelaríssima– que se suspengués l'ordre de detenció del Suprem. Segons consta a la resolució del TC, Puigdemont i Comín van al·legar que consideraven vulnerats els seus drets a la tutela judicial efectiva, al jutge ordinari predeterminat per la llei i amb totes les garanties.

Tots dos van insistir que compten amb immunitat parlamentària en ostentar un escó al Parlament Europeu, per la qual cosa consideren "evident" que una ordre nacional de cerca, captura i ingrés a la presó és "absolutament incompatible" amb la immunitat que gaudeixen, a més de " manifestament desproporcionada".