L'entramat judicial contra el referèndum i el procés independentista ara té un nou actor: el Tribunal Constitucional.

En el moment en què l'executiu de Rajoy hi recorre per impedir la investidura de Carles Puigdemont, es posa en marxa una nova maquinaria judicial que interpel·la directament el Parlament de Catalunya i els tràmits per iniciar la nova legislatura que ha de permetre nomenar el nou govern i aixecar el 155.

El TC ara té la paraula. Mentre que el Tribunal Suprem té l'espasa de Dàmocles sobre el cap d'exconsellers, diputats, responsables de partits i membres de l'anterior Mesa del Parlament, el Constitucional ara pressiona el que és l'única autoritat del país, fins al moment, el president del Parlament, Roger Torrent.

Perquè es pugui investir un nou president, constituir nou govern i començar la legislatura, s'haurà de fer segons la llei i els reglaments establerts. I si el guió es mou una sola línia, hi ha l'amenaça de presó i de procés judicial. Junqueras, Forn i els Jordis recorden el camí de la presó. També Forcadell, els exconsellers i els antics membres de la Mesa, la majoria dels quals han acabat renunciant a l'acta de diputat, i d'altres que ni tan sols anaven a cap llista.

El Tribunal Constitucional no es va mullar dissabte quan va estar tot el dia per decidir si admetia a tràmit o no el recurs del govern espanyol contra la investidura de Puigdemont. Va aplicar unes mesures cautelars que condicionaven el ple d'avui del Parlament i va donar deu dies a totes les parts per presentar al·legacions.

Les mesures cautelars obligaven Puigdemont a demanar autorització per assistir al ple, Torrent a suspendre el ple si no hi havia Puigdemont i suspenia les resolucions del Parlament per a la investidura.

Fins aquí, la pilota estava sobre la teulada de la Mesa del Parlament.

Però Puigdemont i els diputats de Junts per Catalunya van presentar al·legacions a aquestes mesures cautelars, i el TC va convocar ahir a darrera hora un ple per resoldre-les abans que comencés el ple del Parlament, un ple avui a les 13 h. I això és el que es resol avui, les al·legacions de Puigdemont i els diputats a les mesures cautelars.

Davant aquest nou ple Torrent ha decidit ajornar la investidura fins a saber si el TC les manté, les aixeca o fa algun matís i obre una porta perquè Puigdemont pugui ser investit president sense trepitjar el Parlament, cosa força improbable. 

Després d'aquest ple d'avui, el TC haurà de resoldre si admet a tràmit o no el recurs de l'executiu de Rajoy i decidir si deixa investir Puigdemont o considera, com han aconsellat els lletrats del mateix TC, que no tenen competències sobre la investidura del parlament català. Primer, però, totes les parts tenen deu dies per presentar una al·legació.