Tres anys després, Catalunya tornarà a tenir pressupostos. Aquest divendres a la tarda el Parlament donarà llum verda als comptes i ho farà en un ple inèdit a causa del confinament pel coronavirus. Només 21 diputats ocuparan el seu escó a l'hemicicle, la resta d'electes ho seguirà en streaming des de casa i votarà de forma telemàtica o a través del vot delegat. 

Ha estat un part de set o vuit mesos de gestació, des de l'inici de la negociació amb els comuns el passat mes de setembre passat fins a l'aprovació aquest divendres, endarrerida un mes pel bloqueig de Ciutadans a través del Consell de Garanties Estatutàries.

Els comptes van ser presentats el passat 20 de gener, després que Govern i comuns arribessin a un acord en matèria d'ingressos que inclou, principalment, una reforma de l'impost de successions i de l'IRPF, però fins ara no han han pogut veure la llum, per la tramitació parlamentària, l'endarreriment de Cs i les trabes de la Covid-19.

Finalment es podran votar, però haurà de ser en un ple pràcticament buit. La major part dels diputats ho farà a través del vot delegat, malgrat que el Parlament ha habilitat un sistema per fer-ho telemàtica. Només 25 diputats, tots de JxCat, han demanat votar a través d'aquest sistema. Serà el primer ple que se celebra des de l'inici de la pandèmia, 50 dies després de l'últim.

De l'1-O al coronavirus

Els últims comptes que s'havien aprovat a Catalunya van ser els de 2017, després que la CUP donés suport a la moció de confiança de l'aleshores president Carles Puigdemont, que va anunciar la celebració d'un referèndum. Després d'això, els comptes s'han hagut d'anar prorrogant.

El 2018 no es van ni arribar a plantejar, ja que quan s'havien de començar a negociar va tenir lloc l'1-O i la posterior suspensió de l'autonomia a través de l'article 155 de la Constitució. El 2019, tot i que es van començar a preparar, ni tan sols es van presentar al Parlament per la falta de suports del Govern i el clima electoral.

Des del 20 de gener, però, que es van presentar els pressupostos fins al dia d'avui ha plogut molt. Molt més que en un any normal. La crisi del coronavirus obligarà el Govern a replantejar els pressupostos un cop aprovats. Des del departament de Vicepresidència i Economia tenen previst començar-hi a treballar tan bon punt s'aprovin els comptes. 

Els comptes de 2020 inclouen un augment de la despesa de 3.070, però l'impacte de la pandèmia obligarà a reubicar-los per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica que ha provocat el coronavirus. Només en sanitat, es calcula que la despesa extra serà de 1.800 milions.

Les eleccions, en un horitzó llunyà i incert

L'aprovació dels comptes de la Generalitat va guanyar especial rellevància quan el president Quim Torra, després de l'enèsima crisi amb els socis de Govern –aquesta per la retirada del seu escó–, va anunciar que avançaria les eleccions i donaria a conèixer la data un cop s'aprovessin els comptes. 

El coronavirus, però, ha frenat aquests plans i la setmana passada ja va reconèixer que no era el moment de parlar de trencar el Govern. "Ningú entendria ara que hi hagués eleccions o inclús que s'hi posés data", va assegurar Torra.

Així doncs, el calendari electoral a Catalunya sembla de moment allunyar-se, tot i la incertesa de quan el Tribunal Suprem emetrà la sentència sobre el cas d'inhabilitació del president Torra, que podria alterar, de nou, els plans.