El ple del Parlament ha votat a favor d’una proposta de resolució, presentada per JxSí i la CUP i a què també s’hi ha sumat CSQP, en defensa de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats i el compromís de preservar-los per mitjà tots els mecanismes.

Es tracta d'un text que busca defensar la sobirania de les institucions catalanes i la inviolabilitat dels seus representants davant l'assetjament constant de les institucions espanyoles que persegueixen totes les accions o pronunciaments relacionats amb el procés. 

Casualment, el text s'ha debatut i aprovat mentre els membres del Govern -consellers i president- rebien l'última comunicació del Tribunal Constitucional en què se'ls comunica la suspensió de les resolucions del referèndum i el procés constituent aprovades durant el debat de política general. En la comunicació també se'ls adverteix de l'inici d'una investigació i de les possibles conseqüències, fins i tot penals, que podria tenir el fet de seguir desenvolupant mesures vinculades a la resolució de ruptura del 9 de novembre del 2015, suspesa pel TC. 

Suport a Forcadell

La proposta, defensada per la diputada de la CUP, Mireia Boya, ha rebut el suport dels diputats d’aquests tres partits i PSC, C’s i PP hi ha votat en contra.

El text arriba després de la querella criminal interposada contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i remarca que “l’ordenament jurídic no permet atribuir a la presidència del Parlament l’obligació de coartar o impedir als diputats la lliure manifestació de les seves opinions o l’emissió del seu vot”. Afegeix que "és responsabilitat de la cambra emparar l'exercici d'aquests drets, i no coartar-los".

D'altra banda, considera que "la imputació penal de la presidenta, la Mesa o qualsevol diputat o diputada per aquest fet, constitueix una vulneració de la inviolabilitat parlamentària, i un fet sense precedents en l'entorn de la Unió Europea i de les democràcies consolidades, en qüestionar el principi d'inviolabilitat que assisteix als membres del Parlament en el legítim exercici de les seves funcions". 

A més, reitera que “la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats en l’exercici de la seva activitat parlamentària no poden ser vulnerats” i adverteix que “la criminalització de l’activitat parlamentària” suposa un greu risc per a la democràcia. 

El text conclou amb un suport explícit a la presidenta del Parlament i als membres de la Mesa i "referma la sobrania" de la institució.