A l'espera de conèixer les propostes específiques que plantejaran els grups parlamentaris en les properes hores, de moment el debat monogràfic sobre la corrupció ha estat un autèntic foc creuat d'acusacions mútues. Ciutadans, que és qui havia sol·licitat la celebració aquest ple específic, ha tornat a acaparar el protagonisme imprimint el seu habitual to crispat. I lluny de centrar-se en buscar fórmules per combatre aquesta xacra, ha caigut en el gran clàssic de vincular l'inici del procés amb l'intent de Convergència d'amagar els seus casos de corrupció. Seguint aquest fil, Lorena Roldán ha arribat a equiparar els presos independentistes amb "el clan Pujol", una assimilació que ha indignat els membres del Govern. 

"Artur Mas es va embolicar amb l'estelada per tapar la corrupció". Així ha arrencat el discurs de la líder de Cs al Parlament, que ha criticat que "qui robava temps i diners als catalans era el procés, no Espanya". Roldán ha denunciat que "qui ha tocat poder a Catalunya l'ha utilitzat per ficar la mà a la butxaca dels catalans". En aquest sentit, ha interpel·lat directament els membres del Govern de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, a qui ha retret "gastar-se els diners en el que no toca". Ha posat com a exemple les delegacions exteriors de la Generalitat, però també els condemnats en el judici de l'1-O que "estan acusats per malversació, per haver posat la mà a la butxaca dels catalans". 

Els representants del govern que han intervingut s'han queixat que Roldán hagi fet un totum revolutum. I és que la dirigent taronja ha afirmat que "els amiguets del 3% i del procés" segueixen "venerant el cap del clan Pujol, líder d'una organització criminal". Per il·lustrar-ho, ha exhibit una fotografia antiga de Rull i Turull al costat d'Oriol Pujol. "Tots tenen una cosa en comú", ha assenyalat, "que no han respectat les lleis i vostès volen el mateix per a tots ells, cel·les obertes". 

El més contundent en la rèplica ha estat el conseller d'Exteriors i Transparència, Alfred Bosch, que ha reconegut que s'estava dirigint a Roldán cridant: "li molesta que li parli alt i clar? S'ho mereix!". I ha afegit que "vostès segurament pensen diferent que el senyor Junqueras o el senyor Quim Torra però és que vostès confonen diferència amb delinqüència. Pensar diferent que vostès no és ser delinqüent".

Al seu torn, el vicepresident Aragonès ha demanat a tots els grups que afrontessin el debat "des del rigor i la proposta, amb ànim propositiu". Després d'ell, la consellera de Presidència ha destacat que en els dos anys de Govern Torra no hi ha hagut cap cas de corrupció i ha enumerat algunes de les mesures empreses per combatre-la. Entre elles, una bústia de denúncies ciutadana, la creació d'un registre públic de lobbys o els portals de transparència oberts a la ciutadania on figuren els sous i les agendes dels càrrecs públics.