És més ràpid donar la llista dels municipis amb toc de queda, que des del portal Gencat es publica i s'actualitza, que no pas els qui aquesta nit estan lliures de restriccions. Malgrat tot, hi ha municipis que, tot i la densitat de població, les xifres de la covid no són altes i sorprèn que estiguin exclosos del tancament.

Així doncs, en aquests moments hi ha 117 municipis que avui a la nit, per Cap d'Any, hauran d'aplicar el confinament nocturn i 9 més que, envoltats pràcticament per altres municipis afectats, també se'ls aplicarà la mateixa restricció.

Però més enllà d'aquests 126, trobem un llarg etcètera que podran gaudir d'un 31 de desembre fora fins que surti el sol. L'exemple més representatiu és el municipi de Platja d'Aro. El toc de queda que demana el Govern no serà aplicable a tot Catalunya, sinó als municipis de més de 10.000 habitats i una incidència superior a 250 casos per cada 100.000 habitants.

És per això, que cal fixar-se en la llista de municipis que compleixen aquests criteris. Castell-Platja d’Aro se salva del toc de queda perquè, tot i tenir una població superior a 10.000 habitants, la incidència és baixa.

L'alcaldessa accidental de Platja d'Aro, Montse Rovira, ha subratllat que "estan tranquils perquè ja fa dies que l'alcaldia està en contacte amb mossos i la policia local per preparar el dispositiu". De moment, titlla de "relativa esperança" tot i que és conscient que el seu municipi és molt atractiu per aquells que tenen ganes de festa, en declaracions a 'Aquí Cuní', de Ser Catalunya. L'alcaldessa tampoc nega que haguessin preferit que s'apliqués el toc de queda perquè "l'efecte crida hi és".

Municipis destacats sense toc de queda

En total, hi ha sis municipis a Catalunya amb més de 10.000 habitants on no s’aplica el toc de queda: Castell-Platja d'Aro però també el Vendrell, Salt, Cunit, Mont-roig del Camp i Torroella de Montgrí. Però l'alerta també la donen consistoris de poblacions més petites.

En aquesta línia, dotze municipis del Maresme i el Vallès Oriental també estaran atents al que pugui passar en una nit que es viure sense toc de queda a: Tiana, Alella, Teià, Vilassar de Dalt, Cabrils, Cabrera de Mar, Òrrius, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Santa Maria de Martorelles, Martorelles i Sant Fos de Campsentelles. Tots ells,  adverteixen que no tenen els efectius policials suficients per fer front als botellots nocturns que s'hi poden produir per ciutadans que busquin un lloc sense restriccions horàries. 

"Una nit tranquil·la"

La nova portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montse Escudé, espera viure "una nit tranquil·la". El disseny del dispositiu és "preventiu" i assegura que el precedent de la festa il·legal a Llinars del Vallès del 2020, els ha servit per detectar els possibles incompliments amb temps on també s'inclou una informació preventiva per demanar, en un primer moment, que la persona canviï d'actitud i no incompleixi posteriorment.

 

Fotografia de portada: imatge de recurs d'una discoteca